Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Nonina kanavaca-Babkina utierka

  • 12.12.2003.
  • Obtiažne
  • 6
  • 90 min

Aby nám odhalili starú istrijskú kuchyňu, vybalili dvaja výborní kuchári, Sergio Dragonja a Mario Licul, svoje spomienky a babkinu utierku. Vytvorili veľmi moderný pokrm a venovali ho pamiatke svojich starých mám a ich kuchyne.

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 300 g múky
  • 3 vajcia
  • soľ
  • Plnka:
  • 500 g mladého mletého hovädzieho
  • 100 g tvrdého syra
  • 3 vajcia
  • čierne korenie
  • soľ
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 50 g sušenej šunky (pršut)
  • 350 g špenátu
  • 3 lyžice oleja
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Špenát umyjeme a krátko povaríme v celkom malom množstve vody. Precedíme a nakrájame.
  2. 2.
    Pršut a cesnak nakrájame, syr nastrúhame.
  3. 3.
    Na zmesi oleja podusíme mleté mäso. Keď zmäkne, pridáme špenát, pršut, cesnak, soľ, čierne korenie a Podravku. Všetko spolu ešte krátko podusíme. Keď sa zmes ochladí, pridáme vajcia a syr.
  4. 4.
    Potom zamiesime cesto z múky, vajec, soli a trochou vody – o niečo mäkšie ako rezancové cesto. Cesto vyvaľkáme na tenko, rozdelíme po ňom plnku a pomocou obrusu sformujeme štrúdľu.
  5. 5.
    Štrúdľu zvinieme do tvaru slimáka, dáme do utierky, na ktorej zaviažeme uzol. Cez uzol prevlečieme varechu, aby utierka s cestom visela a nedotýkala sa dna nádoby. Varíme na miernom ohni od 40 do 45 minút v slanej vriacej vode a potom vyberieme.

Podávanie

Štrúdľu nakrájame na kúsky, polejeme paradajkovou omáčkou s nasekanou bazalkou. Tento pokrm môžeme podávať so strúhaným parmezánom.

Rada

Cesto bude pevnejšie, keď namiesto vajec pridáme iba žĺtky.

Malé tajomstvo

Plnku rozmažeme po ceste, ale nie po okrajoch, aby sa okraje pri varení zlepili.

Poznámka

Tento pokrm môžeme aj zmraziť
Zmrazovanie: Jedlo pripravíme podľa receptu až po krok 5. Štrúdľu zvinieme do tvaru slimáka a pevne zabalíme do hliníkovej fólie.
Rozmrazovanie: Štrúdľu vyberieme z fólie a necháme na izbovej teplote cca. 1 hodinu. Vo väčšej nádobe necháme zovrieť vodu a nad ňou, v menšej prikrytej nádobe, alebo na cedidle varíme okolo 45 minút.
Trvanlivosť: 60 dní

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 660 / 2.759 - -
Tuky g 38,00 - -
Sacharidy g 41,00 - -
Vláknina g 3,00 - -
Bielkoviny g 35,00 - -
Soľ g 1,96 0 0
Vitamín A μg 4.387,00 110 88
Vitamín D μg 43,00 22 22
Vitamín C mg 18,00 24 20
Niacín mg 13,00 93 65
Draslík (K) mg 780,00 21 21
Vápnik (Ca) mg 221,00 22 22
Fosfor (P) mg 443,00 55 55

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)