Nugátová pletenka

  • 15.08.2016.
  • Stredne obtiažne
  • 60 min

Vynikajúcu krémovú náplň z najlepších lieskových orechov a kakaa zabalenú do voňavej pletenky podávajte s pohárom teplého mlieka a vychutnávajte si chuť skvelého dezertu.

Ingrediencie

  • 350 g hladkej múky
  • 1 droždie
  • štipka soli
  • 70 g masla
  • 30 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • 1 žĺtko
  • 150 ml teplého mlieka
  • 200 g Lino lada nugát

Príprava

  1. 1.
    Múku zmiešame so soľou, droždím a poriadne premiešame.
  2. 2.
    Pridáme zmäknuté maslo, vajce, žĺtok, cukor a vanilkový cukor. Pridáme teplé mlieko a celú zmes vymiešame elektrickým mixérom do hladkého cesta. Prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnút, dokým cesto nezdvojnásobí svoj objem (cca 1 hodinu).
  3. 3.
    Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika s hrúbkou cca 0,5 cm.
  4. 4.
    Cesto potrieme Lino ladou nugát a zrolujeme ako závin. Pripavený závin prerežme pozdĺžne na dve časti, ktoré prepletieme jednu cez druhú.
  5. 5.
    Pletenku dáme do podlhovastej formy (30 x 10 cm) vystlanej papierom na pečenie a necháme ju prikrytú postáť cca pol hodiny, aby ešte vykysla.
  6. 6.
    Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C cca 35 minút.
  7. 7.
    Hotový koláč potrieme maslom a necháme vychladnúť.

Podávanie

Posypeme cukrom, nakrájame a podávame.

Rada

V polovici pečenia prikryjeme koláč papierom na pečenie, aby si zachoval peknú farbu.