Omeleta s divou špargľou

  • 12.05.2004.
  • Jednoduché
  • 4
  • 30 min

Kto neochutnal omeletu s divou špargľou, ten nespoznal Istriu. Špargľa, hrdá horská kráľovná vám svojou horkastou chuťou pripomenie macchiu, istrijské borovice, vôňu mora a aromatických bylín.

Ingrediencie

  • 600 g divej špargle
  • 200 g cibule
  • štipka soli
  • 1 malá lyžička čierneho korenia
  • 8 vajec
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 1 malá lyžička Podravka Natur

Príprava

  1. 1.
    Špargľu umyjeme, oddelíme mäkkú časť stonky s hlávkami a polámeme ich na kratšie kúsky.
  2. 2.
    Na oleji krátko popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pripravenú špargľu, okoreníme a podusíme kým špargľa nezmäkne.
  3. 3.
    Pridáme rozšľahané vajcia, trochu premiešame a dopečieme.

Podávanie

Podávajte okamžite s domácim chlebom.

Rada

Podľa chuti omeletu posypte strúhaným kozím, alebo ovčím syrom.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 377 / 1.576 - -
Tuky g 30,00 - -
Sacharidy g 11,00 - -
Vláknina g 3,00 - -
Bielkoviny g 15,00 - -
Soľ g 2,02 0 0
Vitamín A μg 1.364,00 34 27
Vitamín D μg 208,00 104 104
Vitamín E mg 24,00 109 109
Vitamín C mg 78,00 104 87
Draslík (K) mg 544,00 15 15
Vápnik (Ca) mg 86,00 9 9
Fosfor (P) mg 265,00 33 33

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)