Omeleta so zeleninou

  • 11.03.2008.
  • 4
  • 20 min

Vajíčka sa môžu pripraviť na milión spôsobov, hovorí jedna známa pieseň. V našom prípade pridaním papriky, cukrovej kukurice, mladej cibuľky, nastrúhaného syra a Podravky na pečenú zeleninu. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 6 vajec
  • 2 lyžičky Podravka na pečenú zeleninu
  • 30 g syra na strúhanie
  • 2 lyžice oleja
  • 100 g červených paprík
  • 5 mladých cibuliek (70 g)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g cukrovej kukurice
  • 1 lyžica nasekanej pažítky

Príprava

  1. 1.
    Na horúci olivový olej dáme na kocky nakrájanú červenú papriku, mladú cibuľku nakrájanú na plátky, posypeme Podravkou na pečenú zeleninu a krátko podusíme. Na konci pridáme scedenú cukrovú kukuricu.
  2. 2.
    Bielka oddelíme od žĺtok a elektrickým mixérom z nich vyšľaháme pevný sneh.
  3. 3.
    Pomaly pridávame žĺtky a nastrúhaný syr.
  4. 4.
    Do panvice na horúci olej vylejeme ¼ pripravenej zmesi s vajíčkami. Zmenšíme oheň, posypeme časťou pripravenej zeleniny a pražíme asi 30 minút. Upraženú omeletu preložíme na polovicu a pred podávaním posypeme nasekanou pažítkou.
  5. 5.
    Takto upečieme aj ostatné omelety.

Malé tajomstvo

Pomalým pridávaním Podravky na pečenú zeleninu za neprestajného miešania sa príchute a koreniny rovnomerne rozložia a jednoduché jedlo z vajec sa tak stane pravým pôžitkom.
Tento pokrm sa pripravuje rýchlo a ihneď sa podáva. Použiť môžeme aj inú sezónnu zeleninu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 260 / 1.087 - -
Tuky g 19,74 - -
Sacharidy g 9,33 - -
Vláknina g 1,51 - -
Bielkoviny g 12,28 - -
Soľ g 0,57 0 0
Vitamín A μg 2.070,49 52 41
Vitamín D μg 39,90 20 20
Vitamín E mg 7,33 33 33
Vitamín C mg 53,25 71 59
Draslík (K) mg 246,05 7 7
Vápnik (Ca) mg 82,65 8 8
Fosfor (P) mg 187,22 23 23

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)