Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Oranžové rizoto

  • 17.03.2014.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 45 min

Rizoto zmiešané s uvarenou tekvicou preliate vínom podávajte s nastrúhaným syrom a granátovým jablkom a vychutnávajte si pôžitok zo skvelej a zaujímavej chuti.

Ingrediencie

  • 300 g surovej vyčistenej tekvice
  • 1, 1 l vody
  • 2 kocky Podravka zeleninového bujónu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g Lagris ryže arborio
  • 100 ml bieleho vína
  • 40 g masla
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 50 g syru Grana Padano
  • semená granátového jablka

Príprava

  1. 1.
    Z vyčistenej tekvice odrežeme kus a odložíme si ho bokom.
  2. 2.
    Zvyšok tekvice nastrúhame a dáme do vriacej vody.
  3. 3.
    Pridáme Podravka bujón, varíme 10 minút, potom scedíme, ale vodu nevylievame, odložíme si ju bokom.
  4. 4.
    Vo veľkej panvici si na rozpálenom oleji dozlatista opražíme najemno nakrájanú cibuľu.
  5. 5.
    Pridáme pretlačený cesnak, Lagris ryžu arborio a pražíme približne 2 minúty.
  6. 6.
    Pridáme uvarenú a scedenú tekvicu, zalejeme vínom, ak je to potrebné pridáme vodu, v ktorej sa varila tekvica a varíme, dokým sa tekutina neodparí.
  7. 7.
    Rizoto podlievame vodou, v ktorej sa varila tekvica, dovtedy, kým nebude ryža mäkká. Vždy však podlejeme iba vtedy, keď sa predtým pridaná tekutina neodparí.
  8. 8.
    Dve minúty po pridaní posledného množstva vody, zložíme rizoto z ohňa, pridáme maslo, zakryjeme a necháme 7 - 8 minút postáť.
  9. 9.
    Tekvicu, ktorú sme si na začiatku odložili bokom, nakrájame na malé kocky a krátko orestujeme na masle.

Podávanie

Rizoto ešte v panvici posypeme opraženými tekvicovými kockami, nasekanou petržlenovou vňaťou a poriadne premiešame. Podávame v hlbkokých tanieroch posypané syrom a granátovým jablkom.

Rada

Rizoto môžete takisto obohatiť cuketou nakrájanou na tenké plátky.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 408 / 1.705 - -
Tuky g 19,85 - -
Sacharidy g 49,67 - -
Vláknina g 2,17 - -
Bielkoviny g 5,11 - -
Soľ g 0,53 0 0
Vitamín A μg 616,05 15 12
Niacín mg 1,48 11 7
Kyselina pantoténová mg 0,21 3 3
Draslík (K) mg 244,75 7 7
Fosfor (P) mg 125,07 16 16

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)