Ovocný dezert

  • 02.06.2006.
  • Jednoduché
  • 30 min

Červené bobule sú veľmi chutné a zdravé. V spojení s chutným jahodovým pudingom, budeme mať z dezertu dvojnásobné potešenie.

Ingrediencie

  • 1 Dolcela puding s príchuťou jahoda
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 400 ml mlieka
  • 200 g ovocia (maliny, černice, čučoriedky)
  • citrónová šťava
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g cukru
  • 100 g sušienok (piškót)

Príprava

  1. 1.
    Pudingový prášok Dolcela zmiešame s cukrom a 50 ml mlieka. Zvyšné mlieko zmiešame so smotanou a necháme zovrieť. Pridáme rozmiešaný pudingový prášok a varíme za stáleho miešania 1 – 2 minúty.
  2. 2.
    Sušienky alebo piškóty rozdrvíme, na ne pridáme ovocie a pokvapkáme citrónovou šťavou. Uvareným jahodovým pudingom zalejeme ovocie, necháme vychladnúť a ozdobíme šľahačkou a ovocím.

Malé tajomstvo

Na prípravu dezertu môžeme použiť aj čokoládový alebo vanilkový puding.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 126 / 527 - -
Tuky g 8,05 - -
Sacharidy g 11,54 - -
Vláknina g 0,18 - -
Bielkoviny g 2,89 - -
Soľ g 0,38 0 0
Vitamín A μg 240,80 6 5
Vitamín D μg 25,59 13 13
Vitamín C mg 7,42 10 8
Niacín mg 1,08 8 5
Draslík (K) mg 151,66 4 4
Vápnik (Ca) mg 77,74 8 8
Fosfor (P) mg 96,43 12 12

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)