Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Paella Valenciana

  • 21.07.2006.
  • Obtiažne
  • 4
  • 90 min

Paella je známe jedlo španielskej kuchyne, ktoré sa pripravuje v širokej panvici, podľa ktorej dostalo aj meno, z rôznych druhov potravín z pevniny, aj mora, ale vždy v kombinácii s ryžou.

Ingrediencie

  • 500 g mladého kurčaťa
  • 200 ml oleja
  • 8 garnátov (morských rakov)
  • 200 g slávok (druh mušle)
  • 100 g sépie
  • 100 g zelenej fazuľky
  • 100 g cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 100 g paradajok
  • 200 g ryże
  • 100 g veľkej fazule
  • 4 srdiečka z artičok
  • 2 papriky (zelená a červená)
  • soľ
  • čierne korenie
  • šafran
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, sépiu očistíme a nakrájame na kocky, mušle dobre očistíme. Papriky taktiež nakrájame na kocky a cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Zelenú fazuľku nakrájame na menšie kúsky a fazuľu, ktorú sme predtým nechali odstáť vo vode napoly uvaríme.
  2. 2.
    Na horúcom oleji opražíme kuracie mäso a potom ho vyberieme na tanier.
  3. 3.
    Na rovnakom tuku chvíľku popražíme cibuľu, potom pridáme pripravenú papriku, cesnak a nakrájané lúpané paradajky. Podlejeme trochou vody a necháme zľahka povariť.
  4. 4.
    Do takto pripravenej omáčky pridáme opražené kuracie mäso, slávky, garnáty a na kocky nakrájanú sépiu, srdiečka z artičok, zelenú fazuľku, napoly uvarenú fazuľu a vo vode rozpustený šafran. Všetko trochu okoreníme, osolíme a pridáme Podravka ochucovadlo.
  5. 5.
    Keď všetko zľahka prevrie, pridáme umytú ryžu a dusíme za občasného pridávania vody.

Podávanie

Paellu podávame so sezónnym šalátom.

Rada

Okrem ryže si môžeme všetky ostatné zložky do paelly vyberať podľa vlastnej chute.

Malé tajomstvo

Počas dusenia je potrebné neustále podlievať s trochou vody; namiesto miešania nádobu iba pretraste.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 898 / 3.754 - -
Tuky g 69,47 - -
Sacharidy g 28,71 - -
Vláknina g 5,34 - -
Bielkoviny g 47,78 - -
Soľ g 1,06 0 0
Vitamín A μg 742,05 19 15
Vitamín D μg 36,61 18 18
Vitamín E mg 40,05 182 182
Vitamín C mg 33,74 45 37
Draslík (K) mg 907,00 25 25
Fosfor (P) mg 727,90 91 91
Magnézium mg 230,30 77 58

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)