Palacinková roláda

  • 11.09.2013.
  • Stredne obtiažne
  • 60 min

Omrzeli vás už palacinkové trojuholníčky? Vyskúšajte nový spôsob prípravy palaciniek - palacinkovú roládu!

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 250 g pohánkovej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 500 ml vody
  • 2 vajcia
  • Plnka:
  • Lino lada mliečna
  • Lino lada nugát
  • Lino lada duo
  • Práškový cukor na posypanie

Príprava

  1. 1.
    Pohánkovú a polohrubú múku, prášok do pečiva a vodu vložíme do mixéra a vymixujeme cesto. Necháme 30 minút odstáť a potom pridáme vajcia.
  2. 2.
    Z pripravenej zmesi urobíme 16 – 18 kusov palaciniek.
  3. 3.
    Prvú palacinku natrieme Lino ladou nugát a zrolujeme do 2/3. Na zvyšnú 1/3 položíme ďalšiu palacinku natretú Lino ladou mliečnou, ktorú rolujeme do 2/3. Zopakujeme aj s palacinkou natretou Lino ladou duo a postupne striedame jednotlivé krémové náplne.
  4. 4.
    Hotové palacinky nám vystačia na 2 rolády - na jednu roládu použijeme 8-9 kusov palaciniek.
  5. 5.
    Obe rolády necháme 2 hodiny odstáť a nakoniec posypeme práškovým cukrom. Nakrájame na 2 cm rolky.

Podávanie

Rolády podávame vychladnuté s kopčekom zmrzliny, ovocím a šľahačkou.

Malé tajomstvo

Palacinkovú roládu je najlepšie pripraviť deň vopred.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 250 / 1.045 - -
Tuky g 10,43 - -
Sacharidy g 34,12 - -
Vláknina g 2,92 - -
Bielkoviny g 5,53 - -
Soľ g 0,40 0 0
Vitamín A μg 48,58 1 1
Vitamín D μg 3,98 2 2
Niacín mg 2,57 18 13
Kyselina pantoténová mg 0,21 3 3
Draslík (K) mg 127,87 3 3
Fosfor (P) mg 121,27 15 15
Magnézium mg 50,98 17 13

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)