Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Pašticada s haluškami

  • 12.04.2006.
  • Obtiažne
  • 8 – 10
  • 140 min

Reprezentatívna dalmatínska špecialita sa v jednoduchšej forme objavuje na rôznych stoloch. Podľa tejto receptúry ho pripravíte pre osobitné príležitosti aj špeciálne vybranú spoločnosť.

Ingrediencie 8 – 10 

  • 2 kg hovädzieho alebo mladého hovädzieho zo stehna
  • 20 g údenej slaniny
  • 200 g cibule
  • 150 g koreňa petržlenu
  • 150 g mrkvy
  • 50 g koreňa zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 20 g Podravka rajčinového pretlaku
  • 200 ml oleja
  • 2 lyžice Podravka ochucovadlo
  • 6 sušených sliviek
  • 6 sušených fíg
  • 1 jablko
  • 300 ml červeného vína
  • 2 lyžice estragónovej horčice
  • bobkový list
  • lístky rozmarínu
  • materina dúška
  • soľ
  • Na halušky:
  • 500 g bielych zemiakov
  • 150-200 g múky
  • 1 vajce
  • 60 g masla

Príprava

  1. 1.
    Mäso umyjeme, utrieme a prešpikujeme pásikmi slaniny. Dobre osolíme, natrieme horčicou a olejom a takto ho necháme odstáť najmenej dve hodiny, alebo cez noc.
  2. 2.
    Mäso prudko opečieme zo všetkých strán na horúcom oleji. Vyberieme ho z nádoby a na rovnakom oleji krátko podusíme nakrájanú cibuľu, cesnak a zeleninu. Mäso vložíme späť do nádoby, pridáme Podravku ochucovadlo a prikryté dusíme približne dve hodiny za občasného podlievania malým množstvom zmesi vody a vína.
  3. 3.
    Keď mäso dopoly zmäkne, pridáme rozmiešaný rajčinový koncentrát, potom umyté slivky a figy a na štvrtiny nakrájané jablko.
  4. 4.
    Pred koncom varenia pridáme bobkový list, rozmarín, materinu dúšku, pridáme čierne korenie a prisolíme.
  5. 5.
    Mäso vyberieme, nakrájame na kúsky, odložíme na zohriaty tanier, zeleninu s omáčkou prepasírujeme, povaríme a nalejeme na mäso.
  6. 6.
    Zemiaky na halušky ošúpeme a popučíme, kým sú horúce, pridáme múku, maslo, vajcia a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve až tri časti. Z každej časti vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na kúsky rovnakej veľkosti.
  7. 7.
    Halušky povaríme vo vriacej vode približne 10 minút a scedíme.

Podávanie

Ako prílohu k pašticade podávame varené halušky.

Rada

Ak chcete, môžete do prepasírovanej omáčky pridať hrozienka namočené v troche dezertného vína prošek.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 774 / 3.235 - -
Tuky g 37,10 - -
Sacharidy g 40,80 - -
Vláknina g 4,31 - -
Bielkoviny g 63,57 - -
Soľ g 2,61 0 0
Vitamín A μg 4.858,94 121 97
Vitamín D μg 26,84 13 13
Vitamín C mg 23,70 32 26
Niacín mg 21,51 154 108
Draslík (K) mg 1.360,21 37 37
Fosfor (P) mg 556,02 70 70
Magnézium mg 96,50 32 24

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)