Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Pečená jahňacina

  • 24.03.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 120 min

Tradícia otáčajúcich sa ražňov s jahňatami pri každej ceste v Chorvátsku nie je staršia ako niekoľko desaťročí. Rozšírila sa spolu s turistami, ktorých tento spôsob prípravy mäsa nadchol jednoduchosťou a prepojením s prírodou.

Ingrediencie

  • 1 jahňacie stehno (okolo 2,5 kg)
  • 100 ml oleja
  • bobkový list
  • rozmarín
  • 2 lyžice Podravka ochucovadlo
  • 1 hlavička cibule
  • 1 hlavička cesnaku

Príprava

  1. 1.
    Mäso umyjeme, osušíme a potrieme Podravkou ochucovadlom. Dáme ho na plech a prelejeme horúcim olejom.
  2. 2.
    K mäsu pridáme vetvičku rozmarínu a bobkový list, hlavičku cibule a cesnaku v šupke, nakrájané na štvrtiny.
  3. 3.
    Na plech pridáme 100 ml horúcej vody a dobre prekryjeme fóliou. Pečieme v rúre na 190°C okolo 90 minút.
  4. 4.
    Pred koncom pečenia fóliu odstránime, jahňacina tak prijme peknú farbu. Podľa potreby polejeme šťavou z výpeku.

Podávanie

Pečenú jahňacinu nakrájame na kusy, výpek precedíme a podávame osobitne. S jahňacinou podávame pečené zemiaky, mladú cibuľku, paradajky a šalát podľa vlastného výberu.

Rada

Zemiaky môžeme piecť spolu s mäsom. Pridáme ich na plech, keď jahňacina dopoly zmäkne.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 943 / 3.942 - -
Tuky g 62,00 - -
Sacharidy g 3,00 - -
Vláknina g 0,00 - -
Bielkoviny g 85,00 - -
Soľ g 6,37 0 0
Vitamín A μg 17,00 0 0
Vitamín D μg 43,00 22 22
Vitamín E mg 6,00 27 27
Niacín mg 38,00 271 190
Draslík (K) mg 1.091,00 29 29
Vápnik (Ca) mg 59,00 6 6
Fosfor (P) mg 650,00 81 81

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)