Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Pečená kačica v pomarančovej omáčke

  • 20.12.2004.
  • Obtiažne
  • 4 – 6
  • 150 min

Náročnejšia príprava tejto špeciality sa líši od tradičnej chorvátskej pečenej kačice: v tomto recepte sa miešajú intenzívne chute slaných a sladkých zložiek, aby z nich vzniklo neobyčajné hlavné jedlo sviatočného menu.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 1 kačka (1,5 – 2 kg)
  • 1 lyžica Podravka ochucovadla
  • 50 ml horúcej vody
  • teplá voda na podlievanie
  • Na potieranie:
  • 80 g medu
  • 3 lyžice octu
  • 3 lyžice oleja
  • Plnka:
  • 1 pomaranč
  • 2 póry
  • Ryžové krokety:
  • 150 g dlhozrnnej ryže
  • 1–2 lyžice strúhanky
  • 100 g eidamu nakrájaného na kocky
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ malej lyžičky ďumbierového prášku
  • 1 vajce
  • 60 g strúhaného parmezánu
  • 2 malé lyžičky Podravka ochucovadla
  • 500 ml vody
  • olej na vyprážanie
  • Omáčka:
  • ½ lyžičky ďumbieru
  • 2–3 lyžice bieleho vína
  • 50-100 ml vody
  • 1–2 malé lyžičky škrobovej múčky
  • čierne korenie
  • soľ

Príprava

  1. 1.
    Kačicu očistíme, umyjeme a potrieme Podravka ochucovadlom zvnútra aj zvonku.
  2. 2.
    V menšej nádobe zmiešame med, ocot a lyžicu oleja a touto zmesou potrieme kačicu zo všetkých strán. Dovnútra kačice vložíme pol pomaranča, a bielu časť očisteného póru.
  3. 3.
    Na plech, predtým potretý zvyšným olejom, vložíme kačicu, podlejeme horúcou vodou a pečieme v rúre zohriatej na190°C. Počas pečenia kačicu potierame zvyšnou zmesou medu, octu a oleja a podlievame teplou vodou.
  4. 4.
    Po hodine dáme ku kačici zvyšný pomaranč nakrájaný na plátky a necháme piecť ešte približne hodinu, kým nezmäkne.
  5. 5.
    Počas pečenia pripravíme ryžové krokety ako prílohu. Ryžu vložíme do vriacej vody, pridáme Podravka ochucovadlo a varíme na miernom ohni okolo 15 minút. Odstavíme z ohňa a ochladíme.
  6. 6.
    Pridáme strúhaný syr, vyšľahané vajce, ďumbier, petržlenovú vňať, strúhanku a všetko dobre premiešame. Rukou vytvarujeme malé guľôčky a do prostriedku každej vložíme kocku syra.
  7. 7.
    Ryžové guľôčky vyvaľkáme v strúhanke a pražíme vo veľkom množstve oleja, kým nenadobudnú svetložltú farbu.
  8. 8.
    Upečenú kačicu vyberieme z plechu a prebytočný tuk scedíme. Omáčku scedíme a vylejeme do menšej nádoby.
  9. 9.
    Pridáme ďumbier, čierne korenie, víno a škrobovú múčku rozmiešanú vo vode. Spolu, za stáleho miešania, varíme 1 – 2 minúty. Podľa potreby omáčku ešte trochu posolíme.

Podávanie

Upečenú kačicu nakrájame a podávame s omáčkou a pripravenými ryžovými kroketami.

Rada

Omáčka bude chutnejšia, ak do nej pridáte trochu nakrájanej pomarančovej kôry.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 971 / 4.059 - -
Tuky g 50,30 - -
Sacharidy g 101,08 - -
Vláknina g 4,19 - -
Bielkoviny g 29,62 - -
Soľ g 5,72 0 0
Vitamín A μg 1.099,91 27 22
Vitamín D μg 48,32 24 24
Vitamín E mg 15,40 70 70
Vitamín C mg 33,66 45 37
Draslík (K) mg 701,95 19 19
Vápnik (Ca) mg 334,10 33 33
Fosfor (P) mg 395,41 49 49

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)