Pečené kuracie mäso

  • 11.03.2008.
  • Jednoduché
  • 4
  • 60 min

Klasicky pečené kuracie mäso zameníme šťavnatými kúskami kuracích stehien, ktoré pred prípravou natrieme Podravka ochucovadlom. Jedlo dotvoríme čerstvou zeleninou a všetko spolu upečieme v rúre. Jedlo ukončíme pridaním Podravky ochucovadla Pikant.

Ingrediencie

  • 4 celé kuracie stehná (stehno s nadstehnom)
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • 30 ml koňaku
  • 200 g koreňa zeleru
  • 200 g mrkvy
  • 500 g ružičkového kelu
  • 4 lyžice oleja
  • Zmes na natieranie:
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • 2-3 lyžice koňaku
  • 2 lyžičky Podravka pikant

Príprava

  1. 1.
    Kuracie stehná natrieme Podravka ochucovadlom a popražíme na panvici na zohriatom oleji.
  2. 2.
    Pražíme ich asi 5 minút do zlatista a podlejeme s 2 – 3 lyžicami koňaku.
  3. 3.
    Opražené mäso odložíme do misy na teplé miesto. Na tej istej panvici opečieme aj očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, zelerový koreň a očistený ružičkový kel.
  4. 4.
    Popraženú zeleninu spolu s tukom položíme na plech. Na zeleninu poukladáme opražené kuracie mäso, zalejeme so 100 ml vody, prekryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 200° C asi 30 minút.
  5. 5.
    Potom alobal odstránime a kúsky mäsa potrieme zmesou, ktorú pripravíme nasledovne.
  6. 6.
    Olivový olej zmiešame s Podravka ochucovadlom Pikant, citrónovou šťavou a kôrou a koňakom.
  7. 7.
    Mäso a zeleninu pečieme ešte asi 10 minút.

Malé tajomstvo

Keď Podravku ochucovadlo pridáme hneď na začiatku prípravy jedla, výraznejšie prenikne do všetkých zložiek a zvýrazní základnú chuť pokrmu.
Keď Podravku ochucovadlo pridáme ku koncu prípravy jedla, všetky mäsá dostanú jemnejšiu chuť a budú chrumkavejšie.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 786 / 3.285 - -
Tuky g 49,48 - -
Sacharidy g 22,53 - -
Vláknina g 7,25 - -
Bielkoviny g 54,19 - -
Soľ g 2,99 0 0
Vitamín A μg 15.406,90 385 308
Vitamín D μg 30,00 15 15
Vitamín C mg 124,68 166 139
Niacín mg 25,41 181 127
Draslík (K) mg 1.338,53 36 36
Vápnik (Ca) mg 119,46 12 12
Fosfor (P) mg 551,93 69 69

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)