Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Pečené srnčie mäso

  • 10.03.2006.
  • Obtiažne
  • 4
  • 120 min

Nápadité jedlo zo srnčieho mäsa vás prekvapí ovocnými tónmi, osladí vás brusnicovým džemom a vaše chuťové poháriky vyprovokuje tymianom, borievkou, bobkovým listom a Podravka ochucovadlom. Aj suchá slanina v pečenom srnčom mäse zaujíma čestné miesto.

Ingrediencie

  • 1,3 kg srnčieho zo stehna
  • 50 g suchej slaniny
  • 50 ml oleja
  • 120 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 150 g cibule
  • 1 plátok pomaranča
  • 1 plátok citrónu
  • 100 ml Podravka paradajkového pretlaku
  • 1–2 malé lyžice brusnicového džemu
  • 1–2 lyžice nasekaného petržlenu
  • Marináda:
  • 1 lyžica Podravka ochucovadla
  • ½ malej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička tymianu
  • 30 ml oleja
  • 3-4 zrnká borievky
  • 1 bobkový list

Príprava

  1. 1.
    Zo srnčieho stehna odstránime žilky, natrieme Podravka ochucovadlom, čiernym korením, pretlačeným cesnakom a tymianom.
  2. 2.
    Suchú slaninu nakrájame na paličky a prešpikujeme ňou stehno.
  3. 3.
    Stehno prelejeme 30 ml oleja, pridáme borievku a bobkový list, prekryjeme celofánovou fóliou a necháme odstáť na chladnom mieste cca 24 hodín.
  4. 4.
    Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na väčšie kúsky a cibuľu na kolieska. Marinované srnčie stehno opečieme spolu s koreninami. Vyberieme ho z oleja a položíme na plech na pečenie.
  5. 5.
    V rovnakej panvici na zvyšnom tuku opečieme nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu, potom ju položíme na plech spolu so srnčím stehnom.
  6. 6.
    Pridáme približne 50 ml vody, prikryjeme hliníkovou fóliou a pečieme približne hodinu v rúre zohriatej na 180 -200°C. Potom pridáme kolieska pomaranča a citrónu, podlejeme trochou vody a pokračujeme v pečení, kým mäso nezmäkne.
  7. 7.
    Upečené mäso vyberieme z rúry a odložíme na teplé miesto. Vyberieme bobkový list, zrnká borievky a zeleninu rozmixujeme spolu s omáčkou. Nalejeme do vhodnej nádoby. Pridáme Podravka paradajkový pretlak a približne 250 ml vody. Spolu krátko povaríme a podľa potreby osolíme. Do omáčky pridáme brusnicový džem a petržlen.

Podávanie

Teplé srnčie stehno nakrájame na plátky, prelejeme pripravenou omáčkou a podávame s ľubovoľnou cestovinou.

Rada

Počas pečenia srnčie stehno otáčame a podľa potreby podlievame bujónom, alebo vodou.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 852 / 3.561 - -
Tuky g 37,00 - -
Sacharidy g 13,65 - -
Vláknina g 3,12 - -
Bielkoviny g 111,28 - -
Soľ g 6,50 0 0
Vitamín A μg 6.839,67 171 137
Vitamín D μg 40,50 20 20
Vitamín C mg 35,27 47 39
Niacín mg 24,51 175 123
Draslík (K) mg 1.689,45 46 46
Fosfor (P) mg 885,12 111 111
Magnézium mg 120,59 40 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)