Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Pečené zemiaky

  • 13.12.2003.
  • Jednoduché
  • 6
  • 50 min

Zemiaky máme radi aj preto, že ich môžeme použiť ako prílohu k tomu najkvalitnejšiemu mäsu, zelenine alebo aj v jednoduchej kombinácii so syrom, slaninou a čerstvým šalátom.

Ingrediencie

  • 1-2-1,5 kg stredne veľkých zemiakov
  • 80 g údenej slaniny
  • 1 polievková lyžica Podravka ochucovadlo
  • 2-3 lyžice oleja

Príprava

  1. 1.
    Zemiaky v šupke umyjeme, nakrájame pozdĺžne na polovicu, posypeme Podravka ochucovadlom a pokvapkáme olejom.
  2. 2.
    Uložíme ich do olejom potretej zapekacej misky a pečieme v predhriatej rúre pri 180 - 200 ° C po dobu asi 40 minút.
  3. 3.
    Pred koncom pečenia na vrch zemiakov poukladáme slaninku.

Podávanie

Pečené zemiaky podávame so šalátom.

Malé tajomstvo

Ku koncu pečenia môžeme poukladať plátky syra (Trappist, gouda a eidam).

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 303 / 1.267 - -
Tuky g 11,00 - -
Sacharidy g 43,00 - -
Vláknina g 3,00 - -
Bielkoviny g 7,00 - -
Soľ g 1,17 0 0
Vitamín D μg 1,00 1 1
Vitamín E mg 3,00 14 14
Vitamín C mg 30,00 40 33
Niacín mg 4,00 29 20
Draslík (K) mg 846,00 23 23
Fosfor (P) mg 144,00 18 18
Magnézium mg 53,00 18 13

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)