Pečený cícer

  • 19.09.2017.
  • Jednoduché
  • 4
  • 55 min

Cícer je skvelým doplnkom k zdravej výžive z dôvodu vysokého obsahu bielkovín, sacharidov, vlákniny a niektorých vitamínov a minerálov. Pomáha unožovať hladinu cholesterolu, chráni srdce a udržuje zdravú hladinu cukru v krvi.

Ingrediencie

  • 480 g Lagris cícera
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1. posyp:
  • 1 lyžička papriky sladkej mletej
  • 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2. posyp:
  • 1 lyžička papriky mletej údenej
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3. posyp:
  • 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku
  • 1/2 lyžičky sušenej materinej dúšky
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky soli

Príprava

  1. 1.
    Lagris cícer uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme, osušíme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. 2.
    Pečieme 30 - 40 minút v rúre predhriatej na 200 °C, dokým nebude chrumkavý.
  3. 3.
    Upečený cícer rozdelíme do troch misiek, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.
  4. 4.
    Do každej misky dáme koreniny podľa ingrediencií a poriadne premiešame, aby sa s cícerom prepojili.

Podávanie

Podávame samostatne ako chuťovku k televízoru alebo pridávame ho do šalátov.

Rada

Pečený cícer dajte do chladničky, aby vám dlhšie vydržal.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 283 / 1.183 - -
Tuky g 10,31 - -
- Nasýtené mastné kyseliny g 1,29 - -
- Mononenasýtené mastné kyseliny g 5,76 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 2,18 - -
Sacharidy g 38,28 - -
Vláknina g 11,01 - -
Bielkoviny g 11,99 - -
Soľ g 2.190,84 91 91
Vitamín A μg 0,28 0 0
Kyselina pantoténová mg 0,37 5 5
Draslík (K) mg 611,92 17 17
Vápnik (Ca) mg 99,28 10 10

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)