Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Perkelt à la čárda

  • 14.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 50 min

Podobný gulášu, ale rafinovanejší perkelt je pravdepodobne jedno z najznámejších maďarských jedál. Môže sa pripravovať z rôznych druhov mäsa a obzvlášť je dôležitá paprika, ktorá sa tu používa čerstvá, nakladaná, sušená, celá, nakrájaná aj mletá.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 600 g bravčoviny zo stehna
  • 4 lyžice oleja
  • 100 g cibule
  • 10 g sladkej mletej červenej papriky
  • soľ
  • 100 g paradajok
  • 2 papriky (zelená a červená)
  • 1 štipľavá paprička
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Mäso nakrájame na rezance, cibuľu na tenké plátky, očistenú papriku na menšie kúsky a olúpanú paradajku na kocky.
  2. 2.
    Na zohriatom oleji podusíme cibuľu, kým nezíska svetložltú farbu. Znížime teplotu, pridáme mletú papriku a hneď premiešame.
  3. 3.
    Potom pridáme mäso, opečieme ho, pridáme nakrájanú štipľavú papričku a všetko poprášime Podravka ochucovadlom. Zalejeme malým množstvom vody a prikryté dusíme. Z času na čas premiešame a podlejeme vodou podľa potreby, vždy iba malým množstvom.
  4. 4.
    Keď mäso dopoly zmäkne, primiešame papriku a paradajky, nakoniec môžeme podľa chuti pridať lyžicu múky rozmiešanú v troche vody. Všetko spolu ešte krátko podusíme.

Podávanie

Ako prílohu k tomuto jedlu môžeme podávať originálne maďarské halušky, trhance, alebo aj široké rezance.

Rada

V zimnom období môžeme namiesto čerstvej papriky do tohto jedla pridať aj konzervovanú kyslú papriku.

Malé tajomstvo

Tajomstvo perkeltu spočíva v dusení a postupnom pridávaní malých množstiev vody, aby sme nakoniec získali redšiu jemnú omáčku. Štipľavú papričku a klasickú Podravku ochucovadlo môžete nahradiť Podravkou ochucovadlom pikant.

Poznámka

Toto jedlo je možné aj zmraziť
Zmrazovanie: Pokrm ochladíme a rozdelíme do vrecúšok v závislosti od množstva, ktoré sme pripravili, zabalíme a zmrazíme.
Rozmrazovanie: Necháme rozmrazovať niekoľko hodín v chladničke, potom ohrievame v nádobe s malým množstvom vody na miernej teplote..
Trvanlivosť: 60 až 90 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 407 / 1.701 - -
Tuky g 21,13 - -
Sacharidy g 9,36 - -
Vláknina g 2,44 - -
Bielkoviny g 43,56 - -
Soľ g 0,22 0 0
Vitamín A μg 5.793,12 145 116
Vitamín D μg 18,00 9 9
Vitamín C mg 181,56 242 202
Niacín mg 17,03 122 85
Draslík (K) mg 925,67 25 25
Fosfor (P) mg 422,65 53 53
Magnézium mg 57,81 19 14

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)