Pikantné kalamáre

  • 04.01.2006.
  • Jednoduché
  • 4
  • 30 min

Už pri samotnom čítaní zložiek pocítime ľahké teplo a nepredstaviteľnú explóziu chutí, ktoré pokrmu prepožičajú intenzívne chute: worcesterská omáčka, tabasco, zázvor, cesnak a Podravka ochucovadlo s bylinkami – všetko ako stvorené pre dary mora!

Ingrediencie

  • 700 g kalamárov
  • 4 lyžice slnečnicového oleja na pečenie
  • Marináda:
  • 100 ml olivového oleja
  • 3 lyžice worcesterskej omáčky
  • 2 malé lyžičky tabasca
  • 1 malá lyžička strúhaného zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica Podravka s bylinkami
  • 50 g kešu orieškov

Príprava

  1. 1.
    Očistené kalamáre dobre osušíme pijavou kuchynskou utierkou a potom ich z každej strany narežeme malým nožíkom.
  2. 2.
    Olivový olej premiešame s worcesterskou omáčkou, tabascom, zázvorom, sekaným cesnakom, Podravka ochucovadlom s bylinkami a s mletými kešu orieškami.
  3. 3.
    Marinádu dôkladne premiešame a pripravené kalamáre dôkladne polejeme. Kalamáre v marináde necháme odstáť na chladnom mieste približne 2 hodiny.
  4. 4.
    Kalamáre vyberieme z marinády a pečieme ich na dobre naolejovanej grilovacej mriežke.
  5. 5.
    Pečieme z každej strany 3-4 minúty.
  6. 6.
    Zvyšnú marinádu zahrejeme a polejeme ňou upečené kalamáre.

Podávanie

Podávame s ľubovoľným šalátom.

Rada

Kalamáre sa môžu rovnakým spôsobom pripraviť aj na panvici.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 575 / 2.404 - -
Tuky g 44,97 - -
Sacharidy g 12,77 - -
Vláknina g 1,54 - -
Bielkoviny g 30,55 - -
Soľ g 3,11 0 0
Vitamín A μg 101,19 3 2
Vitamín E mg 18,60 85 85
Vitamín C mg 12,34 16 14
Niacín mg 9,94 71 50
Draslík (K) mg 702,02 19 19
Vápnik (Ca) mg 97,20 10 10
Fosfor (P) mg 469,78 59 59

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)