Pita – mäsový závin

  • 18.02.2005.
  • Obtiažne
  • 6
  • 120 min

Krehké cesto plnené plnkou z jemne sekanej teľaciny, húb a kukurice, ochutené štipľavou papričkou a prirodzene Podravkou ochucovadlom. Dostatočne sýte jedlo, ktoré môžeme podávať ako samostatný chod s hlávkovým šalátom.

Ingrediencie

  • 250 g polohrubej pšeničnej múky
  • 1 malá lyžička soli
  • ½ prášku do pečiva
  • 120 g masla
  • 4-5 lyžíc vody
  • Plnka:
  • 600 g teľacieho mäsa
  • 50 g masla
  • 150 g cibule
  • 1 malá lyžička rozmarínu
  • 200 g šampiňónov
  • 150 g sladkej kukurice
  • 1 štipľavá paprička
  • 1 lyžička Podravka ochucovadlo
  • 1 lyžica polohrubej pšeničnej múky
  • Na potretie:
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice mlieka

Príprava

  1. 1.
    Múku pomiešame s práškom do pečiva, pridáme maslo nakrájané na plátky, soľ, vodu a zamiesime hladké cesto, ktoré necháme odpočívať na chladnom mieste približne 1 hodinu.
  2. 2.
    Na masle opečieme nasekanú cibuľu, pridáme teľacinu nakrájanú na kocky, Podravku ochucovadlo, štipľavú papričku a dusíme za podlievania vodou približne 40 minút.
  3. 3.
    Pred koncom varenia primiešame sladkú kukuricu, šampiňóny nakrájané na štvrtiny a pokračujeme v dusení ešte 10 minút.
  4. 4.
    Pridáme múku, rozmiešanú v približne 50 ml vody a varíme 2 minúty. Pripravenú plnku ochladíme.
  5. 5.
    Časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do okrúhlej formy priemeru približne 24 cm. Cestom obložíme dno a boky formy.
  6. 6.
    Po ceste rozložíme mäsovú plnku, na ktorú položíme druhú časť rozvaľkaného cesta.
  7. 7.
    Žĺtky pomiešame s mliekom, touto zmesou potrieme cesto, popicháme ho vidličkou a pečieme v rúre zohriatej na 200°C, približne 35-40 minút.

Podávanie

Pitu podávame s hlávkovým šalátom.

Rada

Mäso na pitu nakrájame na čo najmenšie kocky, alebo krátke rezance.

Malé tajomstvo

Štipľavú papričku a klasickú Podravku ochucovadlo môžete nahradiť Podravkou ochucovadlom pikant.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 518 / 2.165 - -
Tuky g 27,61 - -
Sacharidy g 41,37 - -
Vláknina g 1,39 - -
Bielkoviny g 27,32 - -
Soľ g 5,01 0 0
Vitamín A μg 964,22 24 19
Vitamín D μg 59,32 30 30
Vitamín C mg 8,12 11 9
Niacín mg 13,53 97 68
Draslík (K) mg 560,24 15 15
Vápnik (Ca) mg 41,58 4 4
Fosfor (P) mg 294,58 37 37

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)