Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Pitta coi pomodori

  • 15.03.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 90 min

Predjedlo, ale aj niečo viacej. V Taliansku sú antipasti výbornou príležitosťou, aby sa na najlepší možný spôsob začal obed, ponúkli hostia na nejakej party alebo len hodilo niečo pod zub pri popíjaní pohára vína. Pitta s paradajkami je veľmi podobná vegetariánskej pizzi.

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 20 g čerstvých kvasníc
  • 150 ml teplej vody
  • 400 g celozrnnej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • Plnka:
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 300 g Podravka lúpaných sekaných paradajok
  • 100 g čerstvej zelenej papriky
  • 6 listov čerstvej bazalky
  • 10 čiernych olív
  • 2 lyžice kapár
  • 40 g tvrdého kozieho syra

Príprava

  1. 1.
    Kvasnice rozmiešame v troche teplej vody a múky a necháme kysnúť asi 10 minút.
  2. 2.
    Do zvyšnej múky pridáme soľ, olej, vykysnuté kvasnice a za pridávania vody vymiesime mäkké hladké cesto. Prikryté cesto necháme odstáť na teplom mieste, kým jeho objem nebude dvojnásobný.
  3. 3.
    Na lyžici olivového oleja krátko podusíme paradajky, papriku nakrájanú na pásiky a na konci pridáme hrubo nasekanú bazalku.
  4. 4.
    Cesto ešte raz premiesime a vytvarujeme z neho valec. Plech prikryjeme papierom na pečenie, cesto uložíme na plech v tvare venčeka a rukami ho roztiahneme na tenkú vrstvu.
  5. 5.
    Na cesto poukladáme pripravené paradajky s paprikou, posypeme olivami a kaparami, pokvapkáme olejom a na konci posypeme nastrúhaným syrom.
  6. 6.
    Pečieme v rúre predhriatej na 220°C 15-20 minút.

Podávanie

Podávame hneď po pečení.

Rada

Aby sa cesto ľahšie vytvarovalo na tenkú vrstvu, nenatierajte papier na pečenie olejom.

Poznámka

Toto jedlo môžeme aj zamraziť.
Mrazenie:
Vytvarované cesto pečieme bez plnky, v rúre predhriatej na 220°C asi 8 minút, potom ho necháme vychladnúť, zabalíme do fólie a zamrazíme.
Rozmrazenie: Na zamrazené cesto poukladáme pripravenú plnku (3. krok), pridáme ostatné zložky (5. krok) a pečieme na 220°C asi 10 minút.
Trvanlivosť: do 30 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 633 / 2.646 - -
Tuky g 26,64 - -
Sacharidy g 84,21 - -
Vláknina g 5,53 - -
Bielkoviny g 15,65 - -
Soľ g 2,20 0 0
Vitamín A μg 867,08 22 17
Vitamín E mg 3,39 15 15
Vitamín C mg 36,79 49 41
Niacín mg 10,23 73 51
Draslík (K) mg 376,29 10 10
Vápnik (Ca) mg 166,09 17 17
Fosfor (P) mg 230,63 29 29

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)