Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Pivný guláš

  • 27.05.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

O pivnom guláši nemôžete povedať že je to rafinované jedlo, ale môžete ho urobiť vizuálne zaujímavým, ak ho podávate vo vydlabanom pečive, alebo chlebe! Tento recept je zo slovenskej kuchyne, tak predpokladáme, že aj pivo bude rovnakého pôvodu.

Ingrediencie

  • 500 g bravčoviny zo stehna
  • 300 g zemiakov
  • 4 lyžice oleja
  • 200 ml piva
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • 1 lyžica rasce
  • 100 g cibule
  • 100 g mrkvy
  • 50 g koreňa petržlenu
  • 50 g koreňa zeleru
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • 2 lyžice škrobovej múčky

Príprava

  1. 1.
    Olúpanú cibuľu nakrájajte a oškrabanú koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen) nakrájajte na kocky.
  2. 2.
    Na ohriatom oleji popražte bravčovinu nakrájanú na kocky, pridajte cibuľu a nakrájanú zeleninu.
  3. 3.
    Nádobu na čas presuňte zo sporáka, pridajte červenú papriku v prášku, Podravku a zalejte s 200 ml teplej vody. Duste na miernom ohni, podlievajte pivom.
  4. 4.
    keď mäso spolovice zmäkne, primiešajte olúpané zemiaky nakrájané na kocky a rascu.
  5. 5.
    Pred ukončením varenia pridajte škrobovú múčku rozmiešanú v troche vody. Krátko povarte a podľa potreby do pokrmu primiešajte ešte trochu vody.

Podávanie

Vydlabte kukuričné alebo čierne pečivo, alebo chlieb. Guláš nalejte do vzniknutej priehlbiny a podávajte..

Rada

Do gulášu môžete pridať 2- lyžičky vínneho octu

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 410 / 1.714 - -
Tuky g 20,48 - -
Sacharidy g 21,98 - -
Vláknina g 4,51 - -
Bielkoviny g 31,30 - -
Soľ g 2,63 0 0
Vitamín A μg 7.792,15 195 156
Vitamín D μg 15,00 8 8
Vitamín C mg 28,22 38 31
Niacín mg 14,80 106 74
Draslík (K) mg 1.032,61 28 28
Vápnik (Ca) mg 111,94 11 11
Fosfor (P) mg 368,73 46 46

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)