Plnená teľacia hruď

  • 14.06.2006.
  • Obtiažne
  • 6
  • 140 min

Mestská, osobitne stredoeurópska kuchyňa teľaciu hruď doslova zbožňuje, hlavne naplnenú rôznymi plnkami. Aj keď je to zložitejší pokrm, isto je hoden námahy.

Ingrediencie

  • 2 kg teľacej hrude
  • Plnka:
  • 3 pivné posúchy
  • 250 ml mlieka
  • 1 hlavička cibule
  • 2 zväzky petržlenovej vňate
  • 200 g hlivy ustricovej
  • 50 g masla
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica Strúhanky Podravka
  • 2 vajcia
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • muškátový orech
  • 50 ml oleja
  • tymián
  • 50-100 ml bieleho vína
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Teľaciu hruď vykostíte, odrežte prebytočný tuk a do mäsa urobte kapsu na plnenie (Takto pripravené mäso môžete objednať u mäsiara.)
  2. 2.
    Posúchy na plnku nakrájajte, prelejte horúcim mliekom. Prikryte a nechajte ich trochu odstáť. Cibuľu a cesnak trochu nasekajte, klobúčiky húb nakrájajte na tenké pásiky, nôžky nakrájajte na kocky.
  3. 3.
    Na 2 lyžiciach masla poduste cibuľu, nasekanú vňatku a huby. Duste asi 5 minút, kým sa nevyparí tekutina.
  4. 4.
    Zvyšné maslo vymiešajte do peny, pridajte citrónovú kôru a šťavu, namočené posúchy, našľahané vajcia, pripravené huby a strúhanku. Posoľte, pokoreňte, pridajte muškátový orech a Podravku.
  5. 5.
    Hruď naplňte a uzavrite otvor. Mäso zvonku posoľte. Olej zahrejte na plechu, mäso dobre opečte z obidvoch strán na silnejšom ohni. Potom na plech dolejte trochu vody a pečte prikryté alobalom asi hodinu a pol pri teplote 200°C. Pred koncom pečenia odstráňte fóliu a zalejte vínom, do ktorého ste zamiešali trochu tymianu
  6. 6.
    Upečené teľaciu hruď nechajte odstáť cca 15, potom ich nakrájajte na kúsky, zložte na podnos a prelejte výpekom.

Podávanie

Ako prílohu k tomuto výnimočne chutnému pokrmu môžete podávať rôzne druhy čerstvých šalátov, alebo varenú zeleninu, prípadne dusenú hlivu.

Rada

Rovnakým spôsobom môžete naplniť aj teľaciu slabinu alebo plece.

Malé tajomstvo

Huby je pred prípravou plnky potrebné podusiť, aby pri pečení mäsa nepustili príliš veľa tekutiny, plnka tak zostane kompaktná.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 443 / 1.852 - -
Tuky g 22,12 - -
Sacharidy g 47,12 - -
Vláknina g 7,96 - -
Bielkoviny g 14,28 - -
Soľ g 2,27 0 0
Vitamín A μg 434,47 11 9
Vitamín D μg 34,90 17 17
Vitamín E mg 6,49 29 29
Niacín mg 3,47 25 17
Draslík (K) mg 177,48 5 5
Vápnik (Ca) mg 127,07 13 13
Fosfor (P) mg 127,23 16 16

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)