Plnené bravčové kotlety

  • 06.03.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

Bravčovina plnená sušeným ovocím má dlhú tradíciu v kontinentálnej časti Chorvátska. Recept na pikantne-sladké kotlety patrí k stredne zložitým, prípravu si zjednodušíte ak si pomôžete malým trikom…

Ingrediencie

  • 4 suché slivky bez kôstky
  • 20 g masla
  • 4 bravčové kotlety (po 180 g)
  • 4 kolieska jablka
  • 1 lyžica Podravka s bylinkami
  • 1 lyžica estragónovej horčice
  • petržlenová vňať
  • olej na pečenie

Príprava

  1. 1.
    Suché slivky naplníme maslom a z nakrájaných kotliet (hrúbky 1, 5 – 2 cm) odstránime kosť.
  2. 2.
    Každú kotletu narežeme tak, aby vzniklo „vrecko“ a zľahka vyklepeme tĺčikom na mäso cez priehľadnú fóliu.
  3. 3.
    Do každého pripraveného „vrecka“ vložíme suché slivky a jablká, nakrájané na tenšie plátky a otvory uzavrieme špáradlami.
  4. 4.
    Plnené kotlety posypeme Podravka ochucovadlom s bylinkami, potrieme horčicou a z každej strany pečieme na oleji 3-4 minúty.
  5. 5.
    Podlejeme trochou vody, potom dusíme ešte 15-20 minút.

Podávanie

Bravčové kotlety podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou s varenými zemiakmi.

Rada

Okraje plnených kotliet dôkladne vyklepeme tĺčikom na mäso. V takom prípade ich nemusíme pripevniť špáradlami.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 500 / 2.090 - -
Tuky g 28,97 - -
Sacharidy g 8,10 - -
Vláknina g 0,96 - -
Bielkoviny g 49,51 - -
Soľ g 4,91 0 0
Vitamín A μg 373,84 9 7
Vitamín D μg 24,40 12 12
Vitamín C mg 2,59 3 3
Niacín mg 18,28 131 91
Draslík (K) mg 765,81 21 21
Vápnik (Ca) mg 51,12 5 5
Fosfor (P) mg 343,49 43 43

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)