Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Plnené kalamáre v paradajkovej omáčke

  • 03.09.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 45 min

Loligo vulgaris, kalamáre, hlavonožce s desiatimi ramenami, či už opekané, vyprážané, pripravené ako šalát, grilované, alebo plnené, ako v tomto recepte, sú zdrojom gastronomického pôžitku ešte z čias dávnej antiky. Najlepšie sa k nim hodí víno.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 1 kg kalamárov
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 100 g mozzarelly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 malé lyžičky Podravka s bylinkami
  • 70 ml olivového oleja
  • Paradajková omáčka:
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 150 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 300 ml Podravka paradajkového pretlaku
  • 2 malé lyžičky Podravka s bylinkami
  • čierne korenie
  • 100 ml vína prosseco
  • 150 g cherry paradajok

Príprava

  1. 1.
    Očistené kalamáre dobre osušíme pijavou kuchynskou utierkou a ramená nakrájame nadrobno.
  2. 2.
    Pomiešame ich so strúhankou, petržlenovou vňaťou, parmezánom, mozzarellou nakrájanou na kocky, posekaným cesnakom, Podravka ochucovadlom s bylinkami a 50 ml olivového oleja.
  3. 3.
    Pripravené kalamáre pečieme na zvyšnom oleji cca 10 minút.
  4. 4.
    Paradajková omáčka: v druhej panvici krátko opečieme na olivovom oleji cibuľu nakrájanú na plátky, nasekaný cesnak a petržlenovú vňať. Pridáme Podravka paradajkový pretlak, Podravku ochucovadlo s bylinkami a čierne korenie a varíme na miernom ohni asi 5 minút.
  5. 5.
    Potom primiešame prosseco a cherry paradajky nakrájané na štvrtiny. Povaríme ešte približne 5 minút.

Podávanie

S plnenými kalamármi, pomiešanými alebo poliatymi omáčkou, podávame kukuričnú kašu – polentu.

Rada

Kalamáre dáme na širšiu panvicu do chladného olivového oleja a pečieme čiastočne prikryté.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 398 / 1.664 - -
Tuky g 19,63 - -
Sacharidy g 17,43 - -
Vláknina g 1,58 - -
Bielkoviny g 32,78 - -
Soľ g 3,93 0 0
Vitamín A μg 708,81 18 14
Vitamín E mg 6,20 28 28
Vitamín C mg 22,24 30 25
Niacín mg 10,63 76 53
Draslík (K) mg 697,08 19 19
Vápnik (Ca) mg 241,30 24 24
Fosfor (P) mg 501,19 63 63

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)