Pohánková štrúdľa

  • 22.03.2004.
  • Obtiažne
  • 6 – 8
  • 70 min

V slovinskom meste Kostanjevica gastronomický tím Podravky nadchol typický slovinský hostinec (gostilna), „Žolnir“. Našli sme tam aj chutné jedlá zo skoro zabudnutej plodiny – pohánky, ktorú znovu objavujú moderné stravovacie trendy.

Ingrediencie 6 – 8 

  • 500 g jemne mletej pohánkovej múky
  • 500 ml vody
  • soľ
  • trochu bielej múky
  • Tvarohová plnka
  • 400 g čerstvého tvarohu
  • 1-2 lyžice kyslej smotany
  • 1 vajce
  • soľ
  • 50 g strúhanky
  • 50 g masla
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Pohánkovú múku dáme do nádoby a prelejeme ju horúcou slanou vodou. Všetko dobre premiešame a necháme ochladiť.
  2. 2.
    Medzičasom pripravíme plnku: scedený tvaroh prepasírujeme, alebo dobre popučíme. Pridáme smotanu, vajce, trochu soli, Podravku ochucovadlo a všetko dobre vymiešame.
  3. 3.
    Vychladnuté cesto položíme na dosku pomúčenú bielou múkou. Dobre ju rozmiešame na dva diely, z ktorých každý rozváľame na hrúbku približne 0, 5 cm. Po ceste rozotrieme plnku z tvarohu a všetko posypeme strúhankou. Množstvo strúhanky závisí od hustoty plnky.
  4. 4.
    Cesto pevne zvinieme do dvoch štrúdlí – “štruklje”. Dáme ich do namočených a vyžmýkaných obrúskov posypaných strúhankou. Štrúdle zľahka zavinieme do obrúskov a zaviažeme niťou.
  5. 5.
    Vložíme variť na približne 30 minút do vriacej slanej vody. Potom ich vyberieme z vody, rozvinieme, necháme trochu odstáť, nakrájame na kúsky a polejeme strúhankou opečenou na masle.

Podávanie

Takto pripravenú pohánkovú štrúdľu podávame ako samostatný chod so smotanou a ľubovoľným šalátom, alebo ako veľmi chutnú prílohu, napríklad s rezňami v hubovej omáčke, s ragú z diviny, alebo s podobnými jedlami.
Jedlo vás prekvapí, aj keď ho pocukrujete.

Rada

Zo zvyškov cesta vytvarujeme malé guľky, uvaríme ich a prelejeme opečenou strúhankou.

Malé tajomstvo

Pomer múky a vody je rôzny, závisí od spôsobu mletia múky. U hrubšie mletej múky je pomer 350g múky a 600 ml vody.

Poznámka

Toto jedlo je možné aj zmraziť:
Zmrazovanie: Pripravíme štrúdľu, uvaríme ju, ochladíme, vyberieme z obrúska a nakrájame na kúsky. Podľa porcií ich zabalíme do plastovej fólie a dáme zmraziť.
Rozmrazovanie: Štrúdľu rozmrazujeme pri izbovej teplote približne 2 hodiny. Zohrievame na panvici spolu s upečenou strúhankou.

Trvanlivosť: 60 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 344 / 1.438 - -
Tuky g 9,00 - -
Sacharidy g 52,00 - -
Vláknina g 6,00 - -
Bielkoviny g 15,00 - -
Soľ g 1,65 0 0
Vitamín A μg 310,00 8 6
Vitamín D μg 8,00 4 4
Vitamín E mg 1,00 5 5
Niacín mg 6,00 43 30
Draslík (K) mg 427,00 12 12
Fosfor (P) mg 237,00 30 30
Magnézium mg 161,00 54 40

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)