Polievka so špenátom a feniklom

  • 19.03.2013.
  • Jednoduché
  • 6
  • 30 min

Táto výborná polievka so zemiakmi, špenátom a feniklom naplní Vašu kuchyňu vôňou a osvieži Vašu chuť. Podávame s opečeným kukuričným chlebom.

Ingrediencie

  • 1 l vody
  • 1 zemiak (200 g)
  • 1 čerstvý fenikel (asi 150 g)
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 polievková lyžica Podravka ochucovadlo
  • 50 ml extra panenského olivového oleja
  • trochu muškátového orieška
  • soľ
  • korenie
  • 100 ml sladkej smotany

Príprava

  1. 1.
    Do 1 litra vody dáme variť nakrájané zemiaky a fenikel.
  2. 2.
    Keď sú zemiaky na polovicu uvarené, pridáme špenát a 1 lyžicu Podravka ochucovadla. Varíme ďalej, kým špenát nezmäkne.
  3. 3.
    Odstavíme z ohňa a ponorným mixérom polievku zmixujeme. Vrátime na oheň a privedieme do varu. Ak je polievka hustá, pridáme trochu vody.
  4. 4.
    Nakoniec pridáme olivový olej, muškátový oriešok, soľ a korenie podľa potreby.

Podávanie

Horúcu polievku pokvapkáme sladkou smotanou a podávame s opečeným kukuričným chlebom.

Malé tajomstvo

Aby bola polievka ľahšia, miesto múky pridajte zemiaky, ktoré sa varia a zmixujú spolu so zeleninou. Takúto polievku neodporúčame neskôr prihrievať.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 124 / 518 - -
Tuky g 59,58 - -
Sacharidy g 48,44 - -
Vláknina g 15,01 - -
Bielkoviny g 17,27 - -
Vitamín D μg 16,47 8 8
Niacín mg 6,72 48 34
Kyselina pantoténová mg 1,37 20 20

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)