Príprava
-
1.
Bujón: Do vhodnej nádoby dáme vodu, na kolieska nakrájanú mrkvu, nakrájanú cibuľu, zrnká čierneho korenia, bobkový list, petržlen, Podravku a víno a necháme ich zovrieť. Oheň zmiernime a varíme ešte asi 30 minút, potom bujón scedíme.
-
2.
Vo väčšej plytkej nádobe zohrejeme bujón tak, aby zovrel. Širokou lopatkou vložíme do nádoby plátky lososa. Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu vody, tak aby plátky lososa zostali ponorené vo vode. Rybu pošírujeme 3 – 5 minút.
-
3.
Omáčka mousseline: Zahrejeme maslo, vyzbierame penu z jeho povrchu a trochu ho ochladíme. Na pare miešame žĺtky, vodu, soľ a čierne korenie okolo 3 minút. Odstavíme z ohňa a teplé maslo vmiešavame do omáčky, kým táto nezhustne. Potom vrátime nádobu späť na paru a primiešame poslednú časť masla a citrónovú šťavu.
-
4.
Odstavíme z ohňa a postupne chladíme. Do omáčky vmiešame vyšľahanú sladkú smotanu. Uchovávame na teplom mieste (najlepšie nad nádobou s horúcou vodou).
Podávanie
Plátky z lososa položíme na teplé taniere, na stred plátkov dáme malú lyžičku omáčky a pridáme uhorku nakrájanú na tenké plátky.
Rada
Ak použijete filé z lososa, okraje pred pošírovaním spevnite drevenými špáradlami.