Pošírovaný losos v omáčke mousseline

  • 13.04.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 60 min

Nevieme, či bol pošírovaný losos v omáčke mousseline poslednou večerou nešťastných cestujúcich z Titanicu, ale vieme že musí byť výborný. Užite si aj vy titanskú hostinu zo svojej bezpečnej pozície na pevnine.

Ingrediencie

  • 1,5 l bujónu
  • 6 filé alebo rezňov z lososa (každý po 225 g)
  • 30 g uhorky
  • Omáčka mousseline:
  • 150 g rozpusteného masla
  • 3 lyžice vody
  • 3 žĺtka
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • ¼ čajovej lyžičky bieleho korenia
  • 60 ml sladkej smotany
  • Bujón:
  • 1,75 l vody
  • 1 mrkva
  • 1 menšia cibuľa
  • 6 zrniek čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička Podravky ochucovadla
  • 300 ml bieleho vína

Príprava

  1. 1.
    Bujón: Do vhodnej nádoby dáme vodu, na kolieska nakrájanú mrkvu, nakrájanú cibuľu, zrnká čierneho korenia, bobkový list, petržlen, Podravku a víno a necháme ich zovrieť. Oheň zmiernime a varíme ešte asi 30 minút, potom bujón scedíme.
  2. 2.
    Vo väčšej plytkej nádobe zohrejeme bujón tak, aby zovrel. Širokou lopatkou vložíme do nádoby plátky lososa. Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu vody, tak aby plátky lososa zostali ponorené vo vode. Rybu pošírujeme 3 – 5 minút.
  3. 3.
    Omáčka mousseline: Zahrejeme maslo, vyzbierame penu z jeho povrchu a trochu ho ochladíme. Na pare miešame žĺtky, vodu, soľ a čierne korenie okolo 3 minút. Odstavíme z ohňa a teplé maslo vmiešavame do omáčky, kým táto nezhustne. Potom vrátime nádobu späť na paru a primiešame poslednú časť masla a citrónovú šťavu.
  4. 4.
    Odstavíme z ohňa a postupne chladíme. Do omáčky vmiešame vyšľahanú sladkú smotanu. Uchovávame na teplom mieste (najlepšie nad nádobou s horúcou vodou).

Podávanie

Plátky z lososa položíme na teplé taniere, na stred plátkov dáme malú lyžičku omáčky a pridáme uhorku nakrájanú na tenké plátky.

Rada

Ak použijete filé z lososa, okraje pred pošírovaním spevnite drevenými špáradlami.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 702 / 2.934 - -
Tuky g 50,00 - -
Sacharidy g 5,00 - -
Vláknina g 1,00 - -
Bielkoviny g 47,00 - -
Soľ g 2,69 0 0
Vitamín A μg 6.008,00 150 120
Vitamín D μg 29,00 15 15
Vitamín C mg 17,00 23 19
Niacín mg 25,00 179 125
Draslík (K) mg 999,00 27 27
Vápnik (Ca) mg 82,00 8 8
Fosfor (P) mg 601,00 75 75

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)