Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Pražma kráľovská so zemiakmi a jarnou cibuľkou

  • 10.05.2014.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 60 min

Grilovaná ryba ochutená rozmarínom a olivovým olejom, podávaná s jednoduchými varenými zemiakmi, tvorí klasické jedlo v stredomorskom štýle.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 1,5 kg pražmy kráľovskej (4-6 ks rýb)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • 1 polievková lyžica Podravky ochucovadla
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • vetvička rozmarínu
  • soľ
  • Príloha:
  • 600 g zemiakov
  • 150 g mladá cibuľky
  • 50 ml balsamica
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Príprava

  1. 1.
    Vymiešame jednu lyžicu Podravky s olivovým olejom, kým sa nespoja. Vmasírujeme do kože ryby.
  2. 2.
    Rybu grilujeme na rozpálenom grile a pravidelne potierame rozmarínovou vetvičkou namočenou v zmesi olivového oleja a Podravky ochucovadla.
  3. 3.
    Kým sa ryba griluje, pripravíme si pesto z najemno rozmixovaného pretlačeného cesnaku a listov petržlenovej vňate.
  4. 4.
    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme krátko vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Pridáme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, pokvapkáme olivovým olejom a balsamicom a premiešame.

Podávanie

Hotovú rybu potrieme cesnakovo-petržlenovým pestom, pokvapkáme olivovým olejom a podávame so zemiakovým šalátom.

Rada

Pri varení zemiakov vždy pridajte do vody soľ, čím zvýrazníte prirodzenú sladkú chuť zemiakov. Zemiaky varené vo vode bez soli majú veľmi nevýraznú chuť.

Malé tajomstvo

Aby ste zabránili pripečeniu ryby na mriežke grilu, potrite mriežku pred grilovaním olivovým olejom a na prevracanie ryby použite dve drevené varešky.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 622 / 2.600 - -
Bielkoviny g 47,53 - -

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)