Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Pražma s pečenými paradajkami

  • 03.09.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

Pražmu je veľmi ťažké chytiť, kvôli veľmi špecifickému výskytu v určitých teritóriách, no gastronomický pôžitok ktorý poskytne je hodný vášho úsilia. Viac ani slovíčko, zistíte aj sami.

Ingrediencie

  • 1 kg pražmy (lorady alebo komarče)
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica Podravka s bylinkami
  • 4 bobkové listy
  • 50 g olív
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice hrubej pšeničnej múky
  • 4 lyžice oleja
  • Paradajková príloha:
  • 1 kg čerstvých paradajok
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica Podravka s bylinkami
  • ½ lyžičky oregana
  • 50 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Príprava

  1. 1.
    Očistenú rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme Podravka ochucovadlom zvnútra aj zvonku. Do vnútra každej ryby vložíme bobkový list, olivy, nastrúhanú citrónovú kôru a zázvor. Takto pripravenú rybu odložíme na studené miesto na pol hodiny.
  2. 2.
    Za ten čas pripravíme paradajky. Rozštvrtíme ich, odstránime z nich semiačka a dobre scedíme.
  3. 3.
    Takto pripravené paradajky poukladáme na plech, na ktorý sme predtým dali alobal. Posypeme ich cukrom, Podravka ochucovadlom s bylinkami a oreganom. Polejeme olivovým olejom a pečieme v rúre zohriatej na 150°C asi 45 minút.
  4. 4.
    Marinovanú rybu obalíme v múke a pečieme na horúcom oleji z každej strany 8-10 minút (závisí od veľkosti ryby).

Podávanie

Upečené paradajky uložíme na servírovací tanier, posypeme nasekaným cesnakom a petržlenovou vňaťou a podávame spolu s rybou.

Rada

Na prípravu pečených paradajok použijeme mäsité paradajky.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 609 / 2.546 - -
Tuky g 41,50 - -
Sacharidy g 18,00 - -
Vláknina g 3,14 - -
Bielkoviny g 42,77 - -
Soľ g 0,71 0 0
Vitamín A μg 2.235,07 56 45
Vitamín D μg 78,00 39 39
Vitamín E mg 15,76 72 72
Vitamín C mg 58,34 78 65
Draslík (K) mg 1.182,57 32 32
Fosfor (P) mg 521,49 65 65
Magnézium mg 121,21 40 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)