Pstruh so zeleninou

  • 30.05.2007.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 50 min

Meno Bartolomea Scappi-ho nesie veľké zásluhy za presadenie pstruha vo svetovej kuchyni. Jeho kuchárka z roku 1570 založila štandardy mediteránskej kuchyne a spôsobila jednu malú kulinársku revolúciu, okrem iného, aj so pstruhom.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 1 kg pstruhov
  • 2 lyžičky Podravka s bylinkami
  • 1 citrón
  • 3 lyžice hrubej pšeničnej múky
  • 50 ml oleja
  • 200 g cibule
  • 1 pohár Salsa omáčky (350 g)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate
  • 50 ml olivového oleja
  • 100 ml bieleho vína
  • Zeleninová príloha:
  • 450 g mrazenej zelenej fazuľky
  • 100 g mrkvy
  • 200 g karfiolu
  • 200 g brokolice
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžičky Podravka s bylinkami

Príprava

  1. 1.
    Pstruha očistíme, umyjeme, natrieme Podravka ochucovadlom s bylinkami a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  2. 2.
    Pstruha obalíme do múky a opražíme na horúcom oleji z každej strany 3-4 minúty, vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.
  3. 3.
    V rovnakej panvici popražíme na plátky nakrájanú cibuľu, pridáme salsu, nasekaný cesnak a petržlenovú vňať.
  4. 4.
    Na zeleninu poukladáme pripraveného pstruha, pridáme nakrájaný citrón, prelejeme olivovým olejom a bielym vínom. Pstruhy zľahka dusíme ešte 10-15 minút.
  5. 5.
    Do slanej vriacej vody dáme zelenú fazuľku, očistenú mrkvu, ružičky karfiolu a brokolice. Povaríme asi 10 minút, scedíme a vložíme do panvice. Polejeme olivovým olejom, posypeme Podravka ochucovadlom s bylinkami a krátko ohrejeme.

Podávanie

Upražené pstruhy podávame s pripravenou zeleninou.

Rada

Pre toto jedlo použijeme menšie pstruhy rovnakej veľkosti.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 542 / 2.266 - -
Tuky g 32,96 - -
Sacharidy g 23,82 - -
Vláknina g 7,95 - -
Bielkoviny g 39,01 - -
Soľ g 1,34 0 0
Vitamín A μg 5.513,30 138 110
Vitamín E mg 10,81 49 49
Vitamín C mg 81,78 109 91
Niacín mg 17,78 127 89
Draslík (K) mg 1.392,93 38 38
Vápnik (Ca) mg 228,01 23 23
Fosfor (P) mg 549,57 69 69

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)