Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Pstruh v kyslom mlieku

  • 21.09.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 30 min

Pstruh patrí k najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení. Obsahuje veľa proteínov a nechýbajú mu ani vitamíny B skupiny. Pstruh v kyslom mlieku bude najchutnejší, keď ho pripravíte deň vopred.

Ingrediencie

  • 4 pstruhy (1 kg)
  • 50 ml oleja
  • 2 l kyslého mlieka
  • 5 strúčikov pretlačeného cesnaku
  • 1 malá lyžička Podravka na posypanie
  • čierne korenie

Príprava

  1. 1.
    Pstruhy očistíme, umyjeme a upečieme na horúcom oleji.
  2. 2.
    Do kyslého mlieka pridáme cesnak, Podravku, čierne korenie a premiešame.
  3. 3.
    Upečené pstruhy zložíme do nádoby, prelejeme ich kyslým mliekom a necháme v chladničke okolo 5 hodín.

Podávanie

Podávame dobre vychladené s varenou palentou (kukuričnou kašou) alebo zemiakovou kašou.

Palenta

(Recept pre 4 osoby)
200g instantnej kukuričnej krupice
800 ml vody
štipku soli
trochu oleja alebo masla

Príprava:
Do osolenej vriacej vody dodáme trošku oleja alebo masla. Potom pomaly nasypeme kukuričnú krupicu a miešame cca. 5 minút, kým nezhustne.

Podávanie:
Servírujeme ju teplú, alebo vychladenú.

Zaujímavosť:
Kukuricu priniesol do Európy Krištof Kolumbus v 15. storočí a odvtedy je to obľúbená obilnina, z ktorej sa pripravujú rôzne jedlá. Palenta je veľmi zdravá, má nízku kalorickú hodnotu a je vhodná ako príloha k mäsitým i bezmäsitým pokrmom.

Rada

Tento pokrm je najchutnejší, keď ho pripravíte deň vopred.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 515 / 2.153 - -
Tuky g 22,55 - -
Sacharidy g 26,22 - -
Vláknina g 0,21 - -
Bielkoviny g 49,85 - -
Soľ g 1,99 0 0
Vitamín A μg 1.156,66 29 23
Vitamín D μg 206,27 103 103
Vitamín C mg 9,98 13 11
Niacín mg 18,90 135 95
Draslík (K) mg 1.590,37 43 43
Vápnik (Ca) mg 749,89 75 75
Fosfor (P) mg 933,50 117 117

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)