Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Rizoto s hubami

  • 11.03.2008.
  • Jednoduché
  • 4
  • 35 min

Aróma troch druhov húb, zelerová stonka a pikantná zálievka dávajú svojský charakter tomuto hubovému rizotu, a okrem rýchlej prípravy, sú skutočným lákadlom na jeho ochutnanie.

Ingrediencie

  • 200 g póru
  • 50 g masla
  • 100 g stopky zeleru
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 300 g šampiňónov
  • 150 g húb shiitake
  • 200 g ryže
  • Zálievka na rizoto:
  • bobkový list
  • 2-3 zrnká borievky
  • 50 ml vína
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo pikant
  • 450 ml vody
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Príprava

  1. 1.
    Zálievku na rizoto pripravíme nasledovne. Vodu necháme prevrieť, pridáme bobkový list, víno, Podravku ochucovadlo Pikant a borievky.
  2. 2.
    Všetko spolu povaríme asi 2 – 3 minúty.
  3. 3.
    Na roztavenom masle krátko opražíme pór nakrájaný na plátky a nakrájanú stopku zeleru.
  4. 4.
    Pridáme hlivu ustricovú, šampiňóny a shiitake huby, nakrájané na štvrtiny. Huby so zeleninou dusíme asi 5 minút, potom pridáme ryžu, zalejeme zálievkou a rizoto dusíme na miernom ohni 15 – 20 minút.
  5. 5.
    Počas dusenia rizoto zalievame pripravenou zálievkou.

Podávanie

Rizoto posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným parmezánom a podávame.

Malé tajomstvo

Pri príprave rizota je veľmi dôležitá príprava zálievky. Táto zálievka sa pripravuje veľmi jednoducho, použitie je široké, nie iba pri všetkých druhoch rizota (mäsové, rybie, zeleninové), ale aj pri ostatných jedlách, ktoré sa behom prípravy podlievajú.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 359 / 1.501 - -
Tuky g 11,16 - -
Sacharidy g 60,56 - -
Vláknina g 3,86 - -
Bielkoviny g 5,30 - -
Soľ g 1,49 0 0
Vitamín A μg 512,00 13 10
Vitamín D μg 149,50 75 75
Vitamín C mg 15,71 21 17
Niacín mg 9,78 70 49
Draslík (K) mg 888,67 24 24
Vápnik (Ca) mg 70,63 7 7
Fosfor (P) mg 239,92 30 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)