Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Roláda z morčacieho rezňa

  • 11.03.2008.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 90 min

Éterické oleje citrusov dávajú koláčom špeciálnu arómu. K bielemu hydinovému mäso sa hodia ešte lepšie. A keď pridáte listovú a koreňovú zeleninu do plnky, lepšie to už ani nejde!

Ingrediencie

  • 1 kg morčacích rezňov
  • 2 lyžičky Podravka Natur
  • 300 g blitvy (mangoldu alebo špenátu)
  • 150 g mrkvy
  • 40 g nastrúhaného parmezánu
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica strúhanky
  • ½ lyžičky soli
  • 4 lyžice oleja
  • ½ lyžičky nastrúhanej kôry citrónu
  • ½ lyžičky nastrúhanej kôry limetky
  • ½ lyžičky nastrúhanej kôry pomaranču
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Príprava

  1. 1.
    Morčacie rezne nakrojíme pozdĺžne, ale nie úplne, aby sme dostali väčšiu plochu. Rezeň vyklepeme, posolíme a potrieme Podravka Natur ochucovadlom.
  2. 2.
    Blitvu (mangold alebo špenát) a mrkvu uvaríme. Mrkvu nakrájame na kocky a blitvu nasekáme nadrobno, alebo rozmixujeme v elektrickom mixéri. Blitvu trochu osolíme, pridáme parmezán, mleté čierne korenie, strúhanku a všetko dobre vymiešame.
  3. 3.
    Nastrúhanú kôru citrónu, pomaranču a limetky dáme na horúcu panvicu bez tuku. Pridáme petržlenovú vňať, pretlačený cesnak, krátko popražíme a necháme vychladnúť.
  4. 4.
    Pripravený morčací rezeň natrieme plnkou z blitvy. Pridáme mrkvu a posypeme pripravenou zmesou nastrúhanej kôry citrusov. Rezeň zarolujeme a okraje pripevníme špáradlami.
  5. 5.
    Alobal natrieme olejom a položíme naň naplnenú roládu. Roládu zakrútime do alobalu, položíme na plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 200° C asi 50 minút. Pred koncom pečenia alobal odstránime a roládu ešte krátko zapečieme.
  6. 6.
    Upečenú roládu necháme trochu vychladnúť, odstránime špáradlá a nakrájame ju na plátky.

Podávanie

Podávame s varenou zeleninou.

Malé tajomstvo

Omáčku, v ktorej sa mäso pieklo môžeme precediť, pridáme trochu bieleho vína a lyžičku škrobu, ktorý sme rozmiešali v troche studenej vody. Získame takto veľmi chutnú omáčku k rafinovanému jedlu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 598 / 2.500 - -
Tuky g 36,12 - -
Sacharidy g 9,46 - -
Vláknina g 3,42 - -
Bielkoviny g 57,68 - -
Soľ g 2,88 0 0
Vitamín A μg 16.596,70 415 332
Vitamín D μg 33,04 17 17
Vitamín C mg 28,93 39 32
Niacín mg 22,12 158 111
Draslík (K) mg 1.252,76 34 34
Vápnik (Ca) mg 251,84 25 25
Fosfor (P) mg 577,89 72 72

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)