Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Ryba na lisabonský spôsob

  • 13.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 40 min

Portugalci vás úspešne presvedčia, že milujú ryby, pretože ich ryby doslova plávajú v ich výbornom olivovom oleji a v ešte lepších portugalských vínach. Aj tento recept, z kuchyne Podravka, pochádza z Lisabonu.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 800 g filé z morskej šťuky alebo tresky
  • 500 g pretlaku
  • 350 g cibule
  • 750 g zemiakov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 malá lyžička mletej červenej papriky
  • trochu pálivej papriky
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • petržlen
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Nakrájame paradajky, cibuľu, cesnak a olúpané zemiaky na kolieska a rybie filé na väčšie kúsky.
  2. 2.
    Do nádoby poskladáme striedavo do vrstiev paradajky, zemiaky, cibuľu, cesnak a ryby. Zemiaky a rybu posypeme trochou Podravky, soli a čierneho korenia. Ukladáme, kým nespotrebujeme všetky zložky, pričom poslednou vrstvou budú zemiaky.
  3. 3.
    Pridáme ešte nasekanú petržlenovú vňať, bobkový list a všetko dochutíme sladkou a pálivou paprikou. Prelejeme 100 ml vody a olivovým olejom.
  4. 4.
    Prikryté varíme na miernom ohni bez miešania. Podľa potreby potrasieme nádobu. Tento pokrm je hotový, keď zmäknú zemiaky.

Podávanie

Rybu na lisabonský spôsob môžeme podávať ako samostatný rybí pokrm pri rôznych príležitostiach a v každom ročnom období, pokrm je vhodný na dni pôstu.

Rada

Na prípravu tohto pokrmu, ktoré je svojím vzhľadom a chuťou podobné pokrmom mnohých iných národov, ktoré žijú v Portugalsku, sa môže používať aj osobitný druh sušenej tresky. Ak sa rozhodnete pre tresku, je potrebné máčať ju predtým v studenej vode.

Malé tajomstvo

Príprava tohto pokrmu v prikrytej nádobe umožňuje zachovanie hodnotných zložiek potravín.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 352 / 1.471 - -
Tuky g 12,08 - -
Sacharidy g 33,61 - -
Vláknina g 4,10 - -
Bielkoviny g 28,13 - -
Soľ g 2,16 0 0
Vitamín A μg 581,05 15 12
Vitamín D μg 58,66 29 29
Vitamín C mg 47,69 64 53
Niacín mg 10,66 76 53
Draslík (K) mg 1.533,02 41 41
Fosfor (P) mg 377,77 47 47
Magnézium mg 85,60 29 21

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)