Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Rybárov guláš

  • 03.12.2015.
  • Jednoduché
  • 6
  • 60 min

Tento hustý a krémový guláš pripravený z marinovaných filiet z tresky osmažených na olivovom oleji a uvarených spolu so zemiakmi je ako stvorený na odštartovanie vašej štedrej večere.

Ingrediencie

  • 1 kg filiet z tresky (alebo inej ryby podľa vlastného výberu)
  • 600 g zemiakov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 ml olivového oleja
  • 3 polievkové lyžice šťavy z citróna
  • 150 g cibule
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 polievková lyžica Podravky ochucovadla

Príprava

  1. 1.
    Rybu nakrájame, pokvapkáme šťavou z jedného citróna a posypeme 1 polievkovou lyžicou ochucovadla Podravka. Rybu marinujeme 10 minút a následne obalíme v múke.
  2. 2.
    V panvici rozpálime olivový olej a marinovanú rybu osmažíme 5 minút z každej strany. Vyberieme z panvice a udržiavame teplé. Na zvyšnom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme a zalejeme vodou tak, aby boli všetky ponorené. Varíme pri nízkej teplote 15 minút alebo kým zemiaky nezmäknú. Pridáme osmaženú rybu a pretlačený cesnak a podľa potreby ešte podlejeme vodou. Varíme ďalších 10 minút.
  3. 3.
    Krátko pred podávaním pridáme víno a nasekanú petržlenovú vňať.

Malé tajomstvo

Na varenie použite plytkú širokú rajnicu alebo holandskú rúru (liatinový kotlík) a namiesto miešania vareškou hrncom krúžte, aby sa suroviny rovnomerne premiešali. Ak uprednostňujete hustý guláš popučte niektoré zemiaky vidličkou.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 437 / 1.827 - -
Tuky g 13,39 - -
- Nasýtené mastné kyseliny g 2,06 - -
- Mononenasýtené mastné kyseliny g 8,70 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 2,22 - -
Sacharidy g 26,91 - -
Vláknina g 4,63 - -
Bielkoviny g 49,56 - -
Soľ g 0,15 0 0
Vitamín A μg 151,04 4 3
Vitamín D μg 110,00 55 55
Kyselina pantoténová mg 0,92 13 13
Draslík (K) mg 1.758,17 48 48
Vápnik (Ca) mg 99,71 10 10
Fosfor (P) mg 585,74 73 73

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)