Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Šalát so zelerom a jablkami

  • 27.05.2005.
  • Jednoduché
  • 4
  • 30 min

Keď pripravujeme šalát z aromatického zelerového koreňa, môžeme ho najprv uvariť, alebo nastrúhať. Tento mierne štipľavý koreň je dobrým spojencom v boji proti nadmerným kilogramov. Pri jeho jedení údajne spotrebuje viac kalórií, ako sám obsahuje!

Ingrediencie

  • 350 g koreňa zeleru
  • 200 g mrkvy
  • 350 g jabĺk
  • 3-4 lyžice citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • Na šalátový dressing:
  • 100 ml majonézy
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 malá lyžička Podravka Natur
  • Na posypanie:
  • 100 g pražených, nahrubo mletých lieskovcov

Príprava

  1. 1.
    Olúpaný zeler a mrkvu hrubšie nastrúhame a trochu osolíme.
  2. 2.
    Olúpané jablko tiež nastrúhame na hrubšie, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme k zeleru a k mrkve a dobre zamiešame.
  3. 3.
    Majonézu zmiešame so smotanou a s Podravkou.

Podávanie

Posypeme pripravenými lieskovcami a podávame s pripraveným majonézovým šalátovým dressingom.

Rada

Zelerový šalát bude ešte chutnejší, ak je dobre vychladený.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 424 / 1.772 - -
Tuky g 31,48 - -
Sacharidy g 37,11 - -
Vláknina g 7,29 - -
Bielkoviny g 5,33 - -
Soľ g 1,23 0 0
Vitamín A μg 14.242,20 356 285
Vitamín D μg 4,11 2 2
Vitamín E mg 13,50 61 61
Vitamín C mg 24,12 32 27
Draslík (K) mg 694,70 19 19
Vápnik (Ca) mg 134,10 13 13
Fosfor (P) mg 234,78 29 29

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)