Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Šči – ruská polievka s kyslou kapustou

  • 12.02.2007.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 180 min

Najznámejšia zo všetkých ruských polievok, Šči sa pripravuje z kapusty, sladkej, alebo kyslej smotany, s prídavkom rôznej zeleniny. Počuli ste, čo povedal Tolstoj – Šči a kaša, strava naša?

Ingrediencie

  • Bujón:
  • 500 g bravčového pliecka
  • 200 g jahňacieho pliecka
  • teľacie kosti
  • 1 mrkva
  • 1 zeler (100 – 150 g)
  • 1 petržlen
  • 1 lyžica Podravka ochucovadla
  • soľ
  • Polievka:
  • 1 lyžica oleja
  • 100 g cibule
  • 300 g mrkvy
  • 300 g nakrájanej kyslej kapusty
  • 300 g Podravka paradajkový pretlak
  • 800 g zemiakov
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Príprava

  1. 1.
    Do studenej vody vložíme variť mäso, kosti, koreňovú zeleninu a cibuľu. Pridáme Podravka ochucovadlo, soľ a varíme 2 hodiny, tak získame bujón.
  2. 2.
    Mäso a zeleninu vyberieme a bujón použijeme na podlievanie.
  3. 3.
    Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, kým nezíska sklovitú podobu. Pridáme postrúhanú mrkvu a dusíme, za stáleho podlievania bujónom.
  4. 4.
    Keď mrkva trochu zmäkne, pridáme kyslú kapustu, podlejeme bujónom a pokračujeme v dusení. Nakoniec dusenia pridáme Podravka paradajkový pretlak.
  5. 5.
    Zemiaky olúpeme, nakrájame na väčšie paličky a dáme variť do trochy vody.
  6. 6.
    Do dusenej zeleniny pridáme varené zemiaky, prelejeme bujónom tak, aby bol obsah hrnca ponorený, pridáme bravčové mäso z bujónu, nakrájané na kocky a necháme spolu povariť.

Podávanie

Polievku Šči podávame teplú, posypanú nasekaným petržlenom.

Rada

Počas dusenia zeleninu nestále jemne podlievame bujónom.
Pri príprave ruských polievok je vždy dominantný jeden základný druh mäsa. Tento druh mäsa sa pridáva do polievky nakoniec a ostatné mäso sa môže zjesť so zodpovedajúcou prílohou. V tomto recepte je to bravčovina. Veľmi dobrým základom pre bujón je aj jahňacie mäso.

Poznámka

Môže sa aj zamraziť
Zmrazovanie: Bujón, z ktorého sme vybrali mäso a kosti, zmrazíme v adekvátnej plastovej nádobe, alebo rozporcujeme do viacerých menších.
Rozmrazovanie: Množstvo, ktoré potrebujeme na podlievanie, necháme jeden deň vopred v chladničke na rozmrazenie.
Trvanlivosť: do 120 dní

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 574 / 2.399 - -
Tuky g 22,99 - -
Sacharidy g 58,67 - -
Vláknina g 9,24 - -
Bielkoviny g 36,68 - -
Soľ g 4,25 0 0
Vitamín A μg 21.051,00 526 421
Vitamín E mg 8,31 38 38
Vitamín C mg 71,53 95 79
Niacín mg 19,84 142 99
Draslík (K) mg 2.095,89 57 57
Vápnik (Ca) mg 165,33 17 17
Fosfor (P) mg 445,38 56 56

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)