Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

“Škarpina” (kanic) na begský spôsob

  • 27.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

K ekologickým trendom na prekrásnom ostrove Cres sa priklonil aj Feruccio Hržić, ktorý vo svojom malebnom hostinci, “Beli”, v rovnomennej dedinke starej 4000 rokov ponúka jednoduché, chutné a veľmi zdravé tradičné pokrmy.

Ingrediencie

  • 1 kg ryby
  • 1 citrón
  • 100 ml olivového oleja
  • 200 ml bieleho vína
  • 500 ml vody
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • rozmarín
  • 1 kg zemiakov
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Rybu očistíme, umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme pol hodinu odstáť. Potom ju trochu osolíme a okoreníme čiernym korením.
  2. 2.
    Na plech, alebo do ohňovzdornej nádoby vložte na trochu oleja pripravenú rybu a zemiaky nakrájané na väčšie kúsky. Pečieme v rúre, vopred zahriatej na 220°C.
  3. 3.
    Medzitým si pripravíme zálievku: do nádoby dáme olivový olej, víno, vodu, cesnak rozkrojený na polovice, čierne korenie, bobkový list, rozmarín a Podravku, všetko trochu povaríme.
  4. 4.
    Keď sú ryba aj zemiaky dopoly upečené, prelejte ich pripravenou zálievkou. Pečenie trvá spolu okolo 40 minút.

Podávanie

Rybu pripravenú takýmto spôsobom môžete podávať vcelku, nakrájanú na filety, alebo porcovanú.

Rada

Tajomstvo prípravy je v kombinácii pečenia a varenia ryby.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 637 / 2.663 - -
Tuky g 19,93 - -
Sacharidy g 43,79 - -
Vláknina g 2,96 - -
Bielkoviny g 63,20 - -
Soľ g 3,51 0 0
Vitamín A μg 86,11 2 2
Vitamín D μg 173,50 87 87
Vitamín C mg 38,58 51 43
Niacín mg 22,35 160 112
Draslík (K) mg 1.745,92 47 47
Fosfor (P) mg 630,64 79 79
Magnézium mg 138,93 46 35

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)