Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Sladká bravčová panenka

  • 16.09.2013.
  • Jednoduché
  • 6
  • 30 min

Nízko kalorická a elegantná večera vytvorená z bravčovej panenky na červenom víne a čučoriedkach je skutočne zaujímavou kombináciou chutí na vašom tanieri.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 600 g bravčovej panenky (2 kusy)
  • štipka korenia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice čučoriedkového lekváru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 125 ml červeného vína
  • 30 g masla
  • 25 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica Podravky ochucovadla
  • ZELEROVÉ PYRÉ:
  • 600 g zeleru
  • 30 g masla
  • 70 ml kyslej smotany
  • soľ

Príprava

  1. 1.
    Z bravčovej panenky odstránime všetok tuk, umyjeme ju pod tečúcou vodou a osušíme papierovou utierkou.
  2. 2.
    Potom ju posypeme Podravka ochucovadlom a ochutíme mletým čiernym korením. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a panenku opečieme zo všetkých strán, kým nie je zvonka zlatohnedá a vo vnútri ešte ružová. Vyberieme z panvice a udržiavame teplé.
  3. 3.
    Do panvice pridáme čučoriedkový lekvár, šťavu z citróna a za stáleho miešania varíme na miernom plameni asi 1 minútu.
  4. 4.
    Prilejeme víno a necháme mierne zredukovať. Pridáme maslo a premiešame. Keď je maslo roztopené, pridáme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme. Do omáčky vložíme bravčovú panenku a až do podávania necháme zakryté.
  5. 5.
    Zelerové pyré pripravíme z očisteného a ošúpaného zeleru uvareného vo vriacej vode a pretlačeného. Následne pridáme maslo, smotanu, podľa chuti osolíme a miešame, kým sa nespojí.

Podávanie

Bravčovú panenku nakrájame na kolieska a podávame s čučoriedkovou omáčkou a zelerovým pyré.

Malé tajomstvo

Na mierne zahustenie omáčky posypte na kocky nakrájané maslo kukuričným škrobom a tak pridajte do omáčky.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 236 / 986 - -
Tuky g 12,51 - -
Sacharidy g 5,09 - -
Vláknina g 0,40 - -
Bielkoviny g 21,67 - -
Soľ g 0,72 0 0
Vitamín A μg 180,69 5 4
Vitamín D μg 15,49 8 8
Niacín mg 9,15 65 46
Kyselina pantoténová mg 0,93 13 13
Draslík (K) mg 496,81 13 13
Vápnik (Ca) mg 27,08 3 3
Fosfor (P) mg 234,86 29 29

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)