Slaný závin s kuracím mäsom

  • 03.09.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 80 min

Okrem klasickej ponuky tvarohového, jablkového, či mäsového závinu, kurací závin je ľahšia a zdravšia, i čarovná obmena s pridaním mrkvy, olivového oleja a húb.

Ingrediencie

  • 6 kúskov štrúdľového cesta (hrubšie plátky
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadlo
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 malé lyžičky mletej červenej papriky
  • 1 malá lyžička soli
  • 1 malá lyžička čierneho korenia
  • 200 g húb
  • 2 vajcia
  • 60 g mrkvy
  • 600 g filé z kuracích pŕs
  • 200 ml oleja na vyprážanie

Príprava

  1. 1.
    Mäso varíme približne 20 minút.
  2. 2.
    Huby pokrájame nadrobno a opečieme na olivovom oleji.
  3. 3.
    V miske premiešame nadrobno nakrájané kuracie mäso, huby, strúhanú mrkvu, vajcia, Podravku ochucovadlo, čierne korenie, soľ a mletú papriku.
  4. 4.
    Cesto nakrájame na obdĺžniky
    (z jedného plátku získame 4 obdĺžniky), na každý dáme 1-2 malé lyžičky pripravenej plnky a zvinieme.
  5. 5.
    Záviny vložíme do horúceho oleja a vyprážame, kým nezískajú zlatisto – hnedú farbu.

Podávanie

Malý závin s kuracím mäsom podávame s jogurtom.

Rada

Upečené záviny položíme na pijavý papier, aby vsiakol prebytočný tuk.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 581 / 2.429 - -
Tuky g 49,21 - -
Sacharidy g 10,07 - -
Vláknina g 1,37 - -
Bielkoviny g 24,78 - -
Soľ g 1,88 0 0
Vitamín A μg 3.036,73 76 61
Vitamín D μg 46,00 23 23
Vitamín E mg 27,01 123 123
Niacín mg 16,77 120 84
Draslík (K) mg 411,36 11 11
Fosfor (P) mg 253,46 32 32
Magnézium mg 33,59 11 8

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)