Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Slnečné potešenie zo Stredomoria

  • 09.07.2013.
  • Jednoduché
  • 4
  • 25 min

Cestoviny a ďalšie stredomorské ingrediencie, ako sú paradajky či sardinky, sú ideálnou kombináciou na ľahkú stredomorskú večeru – nielen pri mori.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 390 g Podravka krájaných paradajok
  • 200 ml Podravka pasírovaných paradajok
  • 80 g zelených olív
  • 1 lyžica kapár
  • 1 15 g Eva sardiniek v rastlinnom oleji
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 400 g Podravka cestovín penne
  • nasekaná bazalka
  • soľ

Príprava

  1. 1.
    Na horúcom oleji osmažíme nakrájanú cibuľku. Pridáme pretlačený cesnak, krájané a pasírované paradajky Podravka, nakrájané olivy a kapary.
  2. 2.
    Omáčku varíme 10 minút. Po uvarení, pridáme nakrájané Eva sardinky.
  3. 3.
    Cestoviny pripravíme podľa návodu na obale.

Podávanie

Ak je to potrebné, pridáme soľ. Uvarené cestoviny polejeme hotovou omáčkou. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou a bazalkou.

Malé tajomstvo

Pripravená omáčka výborne chutí aj s ryžou.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 377 / 1.576 - -
Tuky g 19,14 - -
Sacharidy g 30,14 - -
Vláknina g 5,52 - -
Bielkoviny g 23,10 - -
Soľ g 3,39 0 0
Vitamín A μg 2.465,99 62 49
Vitamín D μg 42,97 21 21
Niacín mg 14,18 101 71
Kyselina pantoténová mg 0,83 12 12
Draslík (K) mg 1.186,32 32 32
Vápnik (Ca) mg 109,94 11 11
Fosfor (P) mg 227,24 28 28

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)