Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Soba-rezance so zeleninou

  • 21.12.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 50 min

Soba-rezance sa podobajú špagetám. Pôvodne sa pripravovali zo zmesi pohánkovej a pšeničnej, alebo iba z pohánkovej múky. Ich príprava sa stala turistickou atrakciou v Japonsku. Existujú aj varianty ako sú „cha – soba“, rezance, ktoré obsahujú čajové lístky.

Ingrediencie

  • 300 g bravčového filé
  • 250 g rezancov z celozrnnej pšeničnej múky (soba)
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 2 lyžičky Podravka ochucovadlo
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malú lyžičku čerstvého strúhaného zázvoru
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 140 g cibule
  • 500 g čerstvej kapusty
  • 150 g čerstvej červenej papriky
  • 800 ml vody
  • Omáčka:
  • 50 ml japonskej sójovej omáčky choya
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 2 lyžice mirinu (japonské sladké ryžové víno na varenie)
  • 2 lyžice ryžového vína – saké

Príprava

  1. 1.
    Bravčové filé, papriku a čerstvú kapustu nakrájame na tenké rezance a cibuľu na plátky.
  2. 2.
    Cibuľu a filé opečieme na dvoch lyžiciach oleja. Pridáme zázvor, nakrájaný cesnak, lyžičku Podravky ochucovadla a za stáleho miešania pečieme 7-8 minút.
  3. 3.
    Upečené filé s cibuľou vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.
  4. 4.
    V rovnakej panvici na zvyšnom oleji opečieme papriku a čerstvú kapustu. Pridáme lyžičku Podravky ochucovadla a spolu pečieme ešte okolo 10 minút. Do kapusty pridáme hotové filé, sezamový olej, dobre premiešame a odstavíme z ohňa.
  5. 5.
    Cestovinu uvaríme, scedíme a pridáme k pripravenej zelenine.
  6. 6.
    Zo sójovej omáčky, hnedého cukru, mirinu a saké pripravíme omáčku.
  7. 7.
    Cestovinu so zeleninou prelejeme omáčkou, všetko spolu premiešame a dobre ohrejeme.

Podávanie

Podávame teplé.

Rada

Papriku, cibuľu, kapustu a filé môžeme pripraviť pol až jednu hodinu pred varením.

Poznámka

Tento pokrm môžeme aj zmraziť:
Zmrazovanie Jedlo pripravíme po krok 5, vychladíme, rozdelíme do zodpovedajúcich nádob a dáme zmraziť.
Rozmrazovanie: Jedlo dáme na noc rozmraziť do chladničky a v nádobe s trochou vody ho ohrejeme na primeranej teplote. Ďalej jedlo pripravujeme od kroku 5.

Trvanlivosť: 30 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 539 / 2.253 - -
Tuky g 23,56 - -
Sacharidy g 56,58 - -
Vláknina g 6,55 - -
Bielkoviny g 23,55 - -
Soľ g 4,22 0 0
Vitamín A μg 452,17 11 9
Vitamín D μg 9,00 5 5
Vitamín C mg 77,44 103 86
Niacín mg 11,25 80 56
Draslík (K) mg 856,27 23 23
Vápnik (Ca) mg 114,91 11 11
Fosfor (P) mg 294,15 37 37

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)