Špagety s rybou

  • 11.03.2008.
  • Jednoduché
  • 4
  • 35 min

Aby ste dostali lepšiu chuť a vôňu, marinujte filety bielej ryby v zmesi olivového oleja, citrónovej kôry a Podravky ochucovadla. Chute sa budú lepšie prelínať a pridaním cesnaku, vína a smotany na varenie získate výborný doplnok ku špagetám.

Ingrediencie

  • 250 g špagiet Podravka
  • ½ lyžičky soli
  • 500 g filé z bielej morskej ryby
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50-100 ml bieleho vína
  • ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica nastrúhaného parmezánu
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžičky Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Filé z bielej ryby dobre “osušíme” pijavým papierom.
  2. 2.
    Nakrájame na väčšie kocky. Posypeme Podravka ochucovadlom, prelejeme olivovým olejom a posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou.
  3. 3.
    Necháme odstáť asi 10 minút. V širšej panvici popražíme na oleji pripravenú rybu.
  4. 4.
    Pridáme pretlačený cesnak, víno a varíme, kým sa víno nevyparí.
  5. 5.
    Rybie mäso zalejeme smotanou na varenie, pridáme uvarené špagety Podravka a všetko dobre vymiešame.

Podávanie

Podávame posypané petržlenovou vňaťou a nastrúhaným parmezánom.

Malé tajomstvo

Ryba sa marinuje, aby bola jemnejšia. Základnú chuť potravín zvýrazní práve Podravka ochucovadlo, ktorú sme do marinády pridali.
Takáto marináda sa môže používať na potieranie rybích a mäsových jedál na grile, napr. tuniakových filiet alebo akejkoľvek inej ryby na grile.
Ešte lepšie bude, ak na natieranie marinádou namiesto štetca použijeme viazaničku čerstvých byliniek na dochutenie.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 615 / 2.571 - -
Tuky g 30,09 - -
Sacharidy g 50,87 - -
Vláknina g 8,01 - -
Bielkoviny g 34,49 - -
Soľ g 2,19 0 0
Vitamín A μg 391,41 10 8
Vitamín D μg 65,99 33 33
Vitamín E mg 10,39 47 47
Niacín mg 12,61 90 63
Draslík (K) mg 774,40 21 21
Vápnik (Ca) mg 148,71 15 15
Fosfor (P) mg 498,55 62 62

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)