Srbská pljeskavica

  • 21.09.2005.
  • Jednoduché
  • 6
  • 30 min

Pljeskavica nie je pljeskavicou, ak v nej nie je cibuľa a feferóny! Za podarenú pljeskavicu sa považuje taká, ktorá je z obidvoch strán upečená do tmavohnedej farby, s tenkou, stredne upečenou vrstvou v strede.

Ingrediencie

  • 100 g nakrájanej cibule
  • 2 nakrájané feferóny
  • 700 g mletej bravčoviny
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
  • 1 malá lyžička čierneho korenia
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadlo
  • soľ
  • olej na pečenie

Príprava

  1. 1.
    Cibuľu a feferóny premiešajte s mäsom, pridajte cesnak, čierne korenie, Podravku ochucovadlo, soľ a všetko zmiešajte do kompaktnej hmoty.
  2. 2.
    Z pripravenej zmesi vyformujte okrúhle fašírky hrúbky 1 cm a pečte ich na dobre zohriatej teflonovej panvici, alebo na grile.
  3. 3.
    Na horúce pljeskavice dajte malú lyžičku kajmaku, kyslej smotany alebo kefíru.

Podávanie

Podávajte s mladou cibuľkou, ale dobre chutí aj Ajvarom.

Rada

Mäso dobre premiešame do momentu, kým sa nezačne oddeľovať od prstov.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 464 / 1.940 - -
Tuky g 34,65 - -
Sacharidy g 3,83 - -
Vláknina g 0,40 - -
Bielkoviny g 32,50 - -
Soľ g 1,10 0 0
Vitamín A μg 2.575,49 64 52
Vitamín D μg 20,00 10 10
Vitamín C mg 2,44 3 3
Niacín mg 14,31 102 72
Draslík (K) mg 556,80 15 15
Fosfor (P) mg 298,49 37 37
Magnézium mg 33,96 11 8

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)