Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Steaky z tuniaka s rokolou a valeriánkou poľnou

  • 25.04.2013.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 25 min

Tieto steaky z tuniaka ochutené rozmarínom a podávané na honosnom podklade z rukoly a valeriánky poľnej s kúskami červeného pomaranča, sú jednoducho vždy zásahom do čierneho.

Ingrediencie

  • 800 g filiet z čerstvého tuniaka
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 vetvička fenikla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • 100 g rukolových listov
  • 70 g valeriánky poľnej
  • 1 červený pomaranč (100 gramov)
  • 8 ks čiernych olív
  • ocot balsamico
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 polievková lyžica Podravky ochucovadla

Príprava

  1. 1.
    Filety z tuniaka opláchneme a kuchynskými utierkami vysušíme, následne ich nakrájame na malé steaky.
  2. 2.
    Olivový olej rozmixujeme spolu s lístkami rozmarínu, fenikla a cesnakom a pripravíme hladkú marinádu. Steaky z tuniaka posypeme jednou lyžicou Podravky a marinujeme v pripravenej marináde po dobu približne 10 minút.
  3. 3.
    Tuniaka vyberieme dierovanou naberačkou, aby nám odkvapkala zvyšná marináda a steaky sprudka osmažíme na panvici z obidvoch strán (tuniak by mal ostať v strede ružový). Pridáme trochu zvyšnej marinády.
  4. 4.
    Na tanier naaranžujeme listy rukoly a valeriánky poľnej. Pridáme na kocky nakrájaný červený pomaranč a pokvapkáme olivovým olejom a octom balsamico. Na vrch naaranžujeme steaky z tuniaka, pokvapkáme marinádou a podávame.

Malé tajomstvo

Dokonale pripravený tuniak by mal byť zvonka sprudka opečený a chrumkavý, v strede mäkký a ružový. Aby sme zachovali šťavnatosť a jemnosť tuniaka, opekáme ho na stredne rozpálenom oleji a obraciame, až keď je zo spodnej strany zatiahnutý a opečený.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 521 / 2.178 - -
Tuky g 20,14 - -
Sacharidy g 6,73 - -
Vláknina g 2,81 - -
Bielkoviny g 48,00 - -
Soľ g 2,65 0 0
Vitamín A μg 5.772,96 144 115
Vitamín D μg 430,00 215 215
Vitamín C mg 18,58 25 21
Niacín mg 26,63 190 133
Draslík (K) mg 781,66 21 21
Vápnik (Ca) mg 94,02 9 9
Fosfor (P) mg 535,06 67 67

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)