Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

ŠTEDROVEČERNÉ RIZOTO

  • 15.12.2008.
  • Jednoduché
  • 4
  • 45 min

Treska je už dlho obľúbeným druhom ryby na štedrovečernom stole. Tieto Vianoce môžete vyskúšať nový spôsob prípravy a uvariť toto výdatné a jedinečne krémové rizoto s bielou treskou.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie

  • 600 g filiet z tresky
  • 250 g Lagris ryže arborio
  • 1 hľuza florentského feniklu
  • 150 ml smotany
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 50 ml dezertného alebo portského vína
  • 60 ml olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 polievková lyžica nasekaného kôpru
  • 1 čajová lyžička horčice
  • 1 čajová lyžička nasekaného rozmarínu
  • 1 polievková lyžica Podravka ochucovadla Stredomorie

Príprava

  1. 1.
    Florentský fenikel nakrájame na plátky a posolíme. Na panvicu nalejeme olivový olej a fenikel z oboch strán osmažíme. Preložíme na tanier a odložíme nabok.
  2. 2.
    Na zvyšnom oleji z oboch strán osmažíme tresku, ochutíme 1 lyžicou Podravky Stredomorie a zalejeme bielym vínom. Pridáme ryžu, ktorú sme predtým uvarili „al dente“ (tak, aby ostala trochu tvrdá na skus).
  3. 3.
    Pridáme nasekaný rozmarín, zamiešame a krátko povaríme. Zalejeme dezertným alebo portským vínom a panvicou potrasieme tak, aby sa víno rovnomerne zamiešalo. Primiešame smotanu zmiešanú s horčicou a ochutíme soľou a korením. Na vrch rizota naaranžujeme opražený fenikel a necháme postáť približne 5 minút.
  4. 4.
    Tesne pred servírovaním posypeme nasekaným kôprom.

Malé tajomstvo

Tesne pred dovarením rizota skúste pridať 1-2 polievkové lyžice citrónovej šťavy. Ryža arborio je vďaka svojmu vysokému obsahu škrobov vhodným druhom ryže na prípravu rizota. Po pridaní tekutiny a zamiešaní zrnká ryže prasknú a uvoľnia škrob, ktorý rýchlo absorbuje veľké množstvo tekutiny, čím sa vaše rizoto stane práve takým chutným a krémovým, ako má byť.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 602 / 2.516 - -
Tuky g 14,70 - -
Sacharidy g 41,78 - -
Vláknina g 1,77 - -
Bielkoviny g 64,28 - -
Soľ g 18,48 1 1
Vitamín A μg 323,09 8 6
Vitamín D μg 209,12 105 105
Vitamín C mg 8,68 12 10
Niacín mg 19,79 141 99
Draslík (K) mg 1.704,18 46 46
Vápnik (Ca) mg 228,11 23 23
Fosfor (P) mg 1.014,69 127 127

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)