Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Sviatočná polievka s krupicovými knedličkami

  • 20.12.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 6 – 8
  • 150 min

Na prípravu tradičnej sviatočnej polievky potrebujeme viac času – pripravuje sa pomaly, bez zhonu, práve tak, ako ju pripravovali naše staré mamy. A kým sa polievka pomaly varí spolu so zvukmi vianočných piesní, pripravíme sa na dni pokoja a radosti.

Ingrediencie 6 – 8 

  • 1 sliepka (okolo 2 kg)
  • 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • 1 vetvička petržlenovej vňate
  • 1 vetvička zelerovej vňate
  • 2 lyžičky Podravka ochucovadla
  • Krupicové knedličky
  • 2 vajcia
  • 100 g pšeničnej krupice
  • 1 malá lyžička Podravka ochucovadla
  • 1 lyžica posekanej petržlenovej vňate

Príprava

  1. 1.
    Sliepku vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby prikryla mäso. Pridáme ošúpanú koreňovú zeleninu, Podravka ochucovadlo a dáme na mierny oheň, kým nezovrie.
  2. 2.
    Keď zovrie, lyžicou odstránime penu a pokračujeme vo varení, v čiastočne prikrytej nádobe, kým sliepka nezmäkne. Na konci varenia pridáme vetvičku zelerovej a petržlenovej vňate.
  3. 3.
    Počas varenia si pripravíme zmes na krupicové knedličky. V hlbokej nádobe rozmiešame vajcia, pridáme krupicu, Podravka ochucovadlo, posekanú petržlenovú vňať a vyšľaháme, aby vznikla rovnomerná hmota. Prikryté necháme odstáť asi pol hodinu.
  4. 4.
    Zmes na krupicové knedličky premiešame a lyžičkou formujeme knedličky, ktoré vložíme do vriacej polievky. Varíme na miernom ohni okolo 8 až 10 minút.

Podávanie

Teplú polievku podávame so zeleninou, ktorá sa varila v polievke a s narezanou uvarenou sliepkou podávame chrenovú, alebo inú omáčku.

Rada

Uvarené knedličky nesmú byť v polievke dlho, inak ju “vypijú”.

Poznámka

Môže sa aj zamraziť
Zmrazovanie: Polievku pripravíme po krok 3. Scedenú polievku ochladíme a odstránime nadmerný tuk. Nalejeme do vhodných nádob s vrchnákom, alebo do plastových vrecúšok a zmrazíme. Polievku môžeme naliať aj do nádob na prípravu ľadu, zmrazené kocky vyberieme a dáme do vrecúšok. Jednotlivo ich môžeme použiť aj pri príprave iných pokrmov.
Odmrazovanie: Nádoby, alebo vrecúška s polievkou krátko ponoríme do horúcej vody, tak aby sa zmrazená polievka oddelila od stien nádoby. Potom preložíme do nádoby s trochou vody a zohrievame na miernom ohni, kým sa neroztopí. Prípravu ukončíme 3. a 4. krokom.
Trvanlivosť: 90 dní

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 567 / 2.370 - -
Tuky g 36,43 - -
Sacharidy g 11,48 - -
Vláknina g 1,49 - -
Bielkoviny g 46,12 - -
Soľ g 2,64 0 0
Vitamín A μg 2.822,85 71 56
Vitamín D μg 6,50 3 3
Vitamín C mg 10,07 13 11
Niacín mg 22,85 163 114
Draslík (K) mg 688,93 19 19
Fosfor (P) mg 384,27 48 48
Magnézium mg 51,58 17 13

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)