Sviečková pečienka na smotane

  • 15.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 6 – 8
  • 75 min

Švejk, ktorému je venovaná vychýrená pražská pivnica, v ktorej gastronomický tím Podravky ochutnal toto jedlo, by sa tešil z toho, ako sa preslávila a mnohým páčila (skoro ako kniha o ňom) sviečková pečienka na smotane.

Ingrediencie 6 – 8 

  • 1 kg mäsa zo sviečkovej (biftek)
  • 40 g sušenej slaniny
  • 5 lyžíc oleja
  • 70 g zeleru
  • 80 g mrkvy
  • 50 g koreňa petržlenu
  • 60 g cibule
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • bobkový list
  • tymian
  • 2-3 lyžice octu
  • citrón
  • 20 g masla
  • 1-2 malé lyžičky cukru
  • 1 lyžica múky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Mäso prešpikujeme slaninou, osolíme a opečieme zo všetkých strán na zohriatom oleji.
  2. 2.
    Pridáme zeleninu a cibuľu nakrájanú na plátky, všetko spolu ešte krátko poopekáme. Potom pridáme nové korenie, bobkový list, tymian, mleté čierne korenie, dva plátky citróna a Podravku ochucovadlo.
  3. 3.
    Prikryté dusíme a z času na čas podlievame vodou. Počas dusenia mäso otočíme a pridáme ocot.
  4. 4.
    Keď mäso zmäkne, vyberieme ho a odložíme na teplé miesto. Zeleninu prepasírujeme.
  5. 5.
    Na zohriatom masle pomaly karamelizujeme cukor, pridáme prepasírovanú zeleninu, múku rozmiešanú v troche vody a všetko chvíľu povaríme. Podľa potreby omáčku zriedime vodou a pridáme kyslú smotanu.

Podávanie

Mäso nakrájame na tenké plátky, uložíme ho na tanier a prelejeme horúcou omáčkou. Ako prílohu podávame české kysnuté knedle, žemľové knedle, alebo krokety. Ozdobíme plátkami citrónu, šľahačkou a brusnicami.

Rada

Okrem slaniny môžeme mäso prešpikovať aj mrkvou, cesnakom, alebo koreňom zeleru.

Malé tajomstvo

Ocot dá tomuto pokrmu plnosť chutí a cukor arómu a farbu omáčke.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 494 / 2.065 - -
Tuky g 39,78 - -
Sacharidy g 6,02 - -
Vláknina g 0,75 - -
Bielkoviny g 27,06 - -
Soľ g 2,57 0 0
Vitamín A μg 3.464,45 87 69
Vitamín D μg 25,83 13 13
Vitamín C mg 9,50 13 11
Niacín mg 9,83 70 49
Draslík (K) mg 569,05 15 15
Vápnik (Ca) mg 47,75 5 5
Fosfor (P) mg 283,30 35 35

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)