Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Sviečková

  • 20.04.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 70 min

Okrem dojmov z návštevy s prekrásnej Prahy s Vltavou, naši turisti prinášajú z Čiech aj dojmy z českej kuchyne. Sviečková, ktorej základnou surovinou je hovädzí biftek je jedlo pre labužníkov a bonvivánov.

Ingrediencie

  • 800 g hovädzieho bifteku
  • 50 g suchej slaniny
  • 1 lyžica Twistu na hovädzie mäso
  • 50 ml oleja
  • 50 g cibule
  • 200 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
  • celé čierne korenie
  • Základ omáčky:
  • 1 Mäsová kocka Podravka
  • 400 ml vody
  • 1 malej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • bobkový list
  • 1 malej lyžičky tymianu
  • Do omáčky:
  • 2 malé lyžičky Škrobovej múčky Gussnel Dolcela
  • 150-200 ml smotany na varenie
  • 100-150 ml bieleho vína
  • 1 malá lyžička Marmelády marhuľa Podravka
  • 1 lyžica vínneho octu

Príprava

  1. 1.
    Biftek očistite od žiliek a potom ho prešpikujte kúskami slaniny. Potrite Twistom na hovädzie mäso a popražte zo všetkých strán v horúcom oleji. Pridajte očistenú, na väčšie kusy nakrájanú zeleninu a krátko opečte.
  2. 2.
    Ako základ do horúcej vody pridajte mäsovú kocku, bobkový list, tymián, citrónovú kôru a varte 2 až 3 minúty.
  3. 3.
    Opečené mäso a zeleninu vložte na plech, zalejte pripraveným základom, prikryte alobalom a pečte asi 40 minút v rúre zohriatej na 180°C.
  4. 4.
    Keď je mäso upečené, nakrájajte ho a zo zeleniny a výpeku pripravte omáčku.
  5. 5.
    Do omáčky prepasírujte zeleninu, zavarte škrobovú múčku rozmiešanú v troche vody, pridajte smotanu na varenie, ocot, marmeládu a biele víno..

Podávanie

Nakrájané mäso prelejte omáčkou a podávajte so žemľovou knedľou.

Rada

Prešpikovaný biftek môžete marinovať Twistom aj deň vopred.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 551 / 2.303 - -
Tuky g 42,00 - -
Sacharidy g 6,00 - -
Vláknina g 0,00 - -
Bielkoviny g 30,00 - -
Soľ g 1,26 0 0
Vitamín A μg 4.208,00 105 84
Vitamín D μg 28,00 14 14
Vitamín C mg 16,00 21 18
Niacín mg 10,00 71 50
Draslík (K) mg 661,00 18 18
Vápnik (Ca) mg 64,00 6 6
Fosfor (P) mg 325,00 41 41

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)