Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Tacos potosinos

  • 25.09.2006.
  • 4
  • 50 min

Mexická kuchyňa je známa bohatstvom chutí a prísad. Už na trhoch starovekého Mexika sa predávali papája, ananás, olivy, avokádo, arašidy, fazuľa, papričky, tabasco, vanilky, med, ryby a divina.

Ingrediencie

  • 8 tortíl
  • 1 salsa (410 g)
  • 40 g strúhaného syra
  • Plnka:
  • 1 kuracie prsia bez kostí (400 g)
  • soľ
  • Príloha:
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 300 g zelenej fazuľky
  • 200 g mrkvy
  • 300 g zemiakov
  • Na posýpanie:
  • 1 malá lyžička čerstvo nakrájanej mäty
  • 1 malá lyžička čerstvo nakrájaného oregana
  • 1 malá lyžička čerstvo nakrájanej bazalky
  • Podávame s:
  • 200 ml kyslej smotany
  • 4 listy hlávkového šalátu

Príprava

  1. 1.
    Kuracie mäso vložíme do vriacej vody a povaríme 20 minút.
  2. 2.
    Zelenú fazuľku očistíme a nakrájame, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na rezance. Pripravenú zeleninu vložíme do posolenej vriacej vody, povaríme 10 až 15 minút a nakoniec scedíme.
  3. 3.
    V širšej nádobe zahrejeme salsu. Každú tortilu namočíme do horúcej salsy, rozložíme po nej kuracie mäso nakrájané na rezance a zvinieme.
  4. 4.
    Tortily zložíme jednu popri druhej, prelejeme zvyškom salsy, posypeme syrom a necháme zapiecť v rúre zohriatej na 200°C cca 10 minút.
  5. 5.
    Uvarenú zeleninu popražíme na oleji a rozložíme ju po pripravených tortilách. Nakoniec všetko posypeme zmesou korenín.

Podávanie

Horúce tortily a zeleninu podávame s kyslou smotanou a listami hlávkového šalátu.

Rada

Pikantnú salsu môžeme nahradiť jemnou salsou, ktorá je vhodná pre tých, ktorí neobľubujú pikantné jedlá.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 664 / 2.776 - -
Tuky g 33,53 - -
Sacharidy g 58,98 - -
Vláknina g 9,79 - -
Bielkoviny g 34,63 - -
Soľ g 2,93 0 0
Vitamín A μg 15.663,20 392 313
Vitamín D μg 32,48 16 16
Vitamín C mg 77,87 104 87
Niacín mg 19,87 142 99
Draslík (K) mg 1.126,81 30 30
Vápnik (Ca) mg 395,30 40 40
Fosfor (P) mg 570,52 71 71

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)