Tekvicová polievka s jablkom

  • 30.10.2017.
  • Jednoduché
  • 4
  • 50 min

Tekvicovú polievku s jablkom podávajte posypanú granátovým jablkom a vychutnávajte si jesennú atmosféru naservírovanú na stole.

Ingrediencie

  • 500 g očistenej maslovej tekvice
  • 1 jablko
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžice Podravka ochucovadla
  • soľ
  • muškátový oriešok mletý
  • čierne korenie mleté
  • kajenské korenie
  • 2 lyžice opečených tekvicových semienok
  • 1 lyžica jadierok granátového jablka
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Príprava

  1. 1.
    Tekvicu rozrežeme, vyberieme jadierka a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Jablko, cibuľu a cesnak tiež očistíme, prekrojíme na polovicu a položíme na plech k tekvici.
  2. 2.
    Pokvapkáme olivovým olejom, zakryjeme alobalom a pečieme približne 40 minút pri 200 °C.
  3. 3.
    Lyžicou vydlabeme upečenú tekvicu a dáme ju do hrnca spolu s jablkom, cibuľou a cesnakom a rozmixujeme.
  4. 4.
    Prilejeme vodu. Množstvo vody závisí od toho, akú hustú polievku chceme. Pridáme Podravka ochucovadlo, soľ, muškátový oriešok, čierne a kajenské korenie. Necháme zovrieť a potom odstavíme z ohňa.

Podávanie

Horúcu polievku podávame posypanú tekvicovými jadierkami, granátovým jablkom a petržlenovou vňaťou.

Rada

Namiesto maslovej tekvice môžete použiť aj tekvicu hokkaido.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 119 / 497 - -
- Nasýtené mastné kyseliny g 1,15 - -
- Mononenasýtené mastné kyseliny g 5,04 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 0,88 - -
Sacharidy g 13,37 - -
Vláknina g 3,25 - -
Bielkoviny g 1,66 - -
Soľ g 0,22 0 0
Vitamín A μg 378,49 9 8
Vitamín D μg 0,00 0 0
Niacín mg 0,94 7 5
Kyselina pantoténová mg 0,22 3 3
Draslík (K) mg 323,82 9 9
Fosfor (P) mg 60,03 8 8

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)